Senat oslobodio Trumpa optužbi

Sa 57 glasova za i 43 protiv, Senat je oslobodio bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa optužbi u procesu opoziva.

Nakon što su tužioci i odbrana iznijeli završne riječi, petog dana historijskog suđenja bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu uslijedilo je glasanje za njegov opoziv. Trump je oslobođen optužbi za “poticanje pobune” u neredima u Capitolu 6. januara.

Glasanje u američkom Senatu je u velikoj mjeri podijeljeno po stranačkoj liniji – 57 zastupnika proglasilo ga je krivim, dok je 43 glasalo za njegovo oslobađanje.

To nije bilo dovoljno za dvotrećinsku većinu koja je bila potrebna za proglašenje Trumpa krivim, inače jedinog američkog predsjednika protiv kojeg se dva puta vodio proces opoziva.


‘Iznenađujući preokret’

Bivša federalna tužiteljica Melanie Sloan rekla je da se dogodio “iznenađujući preokret”, jer su demokrate odlučile izbjeći pozivanje svjedoka, samo nekoliko sati nakon što su izglasali njihovo pozivanje.

“Čini se, ipak, da su, budući da je ishod suđenja unaprijed predodređen, odlučili ne trošiti vrijeme”, rekla je za Al Jazeeru.


Senat prelazi na završne riječi

Nakon neizvjesnosti da li će Senat pozvati svjedoke da svjedoče na Trmpovom suđenju za opoziv, tužioci i Trumpovi advokati postigli su dogovor prema kojem će u potpunosti izbjeći svjedoke.

Tužilaštvo i odbrana imaju četiri sata da iznesu posljednje argumente u ovom slučaju.


Dogovor o svjedocima

Al Jazeerin reporter Alan Fisher izvjestio je da su američki senatori blizu postizanja dogovora o svjedocima.

Dogovorom bi izvještaj republikanske prestavnice Jaimea Herrere Beutler bez prigovora ušao u zapisnik Kongresa, što znači da će postati dio formalnog postupka.

No, neće biti pozvanih svjedoka, rekao je Fisher, dodajući kako bi, u slučaju postizanja dogovora, glasanje o opozivu moglo uslijediti kasnije u subotu.


‘Nije jasno gdje smo’

Melanie Sloan, bivša federalna tužiteljica, rekla je da još uvijek nije poznato koliko će svjedoka biti pozvano na svjedočenje tokom suđenja Donaldu Trumpu.

“Da li će polagati zakletvu? Da li će biti svjedoka koji će se obraćati pred Senatom? Mislim da uopće nije jasno gdje smo”, rekla je Sloan Al Jazeeri, dodajući da vjeruje kako neće biti pozvano više od pet svjedoka.

Rekla je to što republikanci vrše pritisak da Nancy Pelosi svjedoči “nije dobro” za njihvu stranku.

“To će, bez sumnje, ići u korist demokrata. Nancy Pelosi je tražila pomoć tokom pobune 6. januara te je teško vidjeti kako bi to moglo ići u njihovu korist.”


Republikanci pozvali Pelosi da svjedoči

US Republican Senator Lindsey Graham said he was in favour of calling “multiple witnesses” in Trump’s impeachment trial, including Democratic House Speaker Nancy Pelosi.

Američka republikanski senator Lindsey Graham bio je za to da se pozove više svjedoka na suđenje za Trumpov opoziv, uključujući glasnogovornicu Demokratske stranke Nancy Pelosi.

“Možemo početi sa Pelosi koja treba odgovoriti na pitanje da li su prije Trumpovog govora postojali vjerodostojni dokazi o unaprijed planiranom nasilju”, napisao je Graham na Twitteru. “Njeno svjedočenje nevjerovatno je važno za optužbu o poticanju.”

Republikanski senator Ted Cruz također je pozvao Pelosi da svjedoči.


Trump je vjerovatno ‘veoma uznemiren’

Reporter Al Jazeere Andy Gallagher je, izvještavajući sa West Palm Beacha na Floridi, rekao da će bivši američki predsjednik Donald Trump vjerovatno biti “veoma uznemiren” zbog odluke Senata da sasluša svjedoke u procesu opoziva.

“Sve se promijenilo za Donalda Trumpa koji je, siguran sam, računao da će cijeli proces danas završiti”, rekao je Gallagher. “Ovo je scenarij koji mijenja igru.”


Republikanci bi se mogli naći u u ‘teškom položaju’

Odluka Senata da dopusti svjedoke na suđenju mogla bi promijeniti ishod suđenja, rekla je Al Jazeeri pravna stručnjakinja Claire Finkelstein sa Univerziteta u Pennsylvaniji.

Senat bi mogao pozvati čelnika republikanaca Kevina McCarthyja, nakon izvještaja da je “molio Trumpa da pozove svoje pristalice da odustanu od nasilnih protesta”, rekla je Finklestein.  McCarthy bi “zaista bio u teškoj poziciji, naročito zbog tvrdnji odbrambenog tima da se ti razgovori nikada nisu dogodili.

To je zapravo poziv svjedocima da dođu i kažu da li su se ti razgovori dogodili, a treba znati da će, ako Kevn McCarthy bude svjedočio, to morati uraditi pod zakletvom”, pojasnila je.

Demokrate u funkciji tužilaca rekli su da je Donald Trump bio upoznat s obimom protesta te mogućoj opasnosti. Odbrana je to demantovala.


 

Propale nade u brzo suđenje

Želje članova obje stranke – i predsjednika Joea Bidena – za brzim suđenje propale su nakon što su senatori izglasali pozivanje svjedoka kako bi čuli više detalja o događajima koji su prethodili neredima u Capitolu 6. januara, ističe politički urednik Al Jazeere Steve Chaggaris.

Biden, koji se nije mnogo oglašavao tokom suđenja, nada se da će Senat brzo završiti ovaj proces koji je pauzirao ostale zakonske poslove, uključujući imenovanje nekoliko njegovih dužnosnika.

Biden i demokrate iz Kongresa se također nadaju da će do sredine marta usvojiti 1.9 biliona dolara namjenjih pomoći za oporavak od pandemije COVID-19 i da će nova administracija moći krenuti “punom parom” naprijed.


Senat izglasao pozivanje svjedoka

Pet republikanskih senatora – Lisa Murkowski, Mitt Romney, Susan Collins, Lindsey Graham i Ben Sasse – podržalo je zahtjev odbrane za pozivanjem svjedoka u sudski postupak za opoziv Trumpa.

Reporter Al Jazeere Allan Fisher je, izvještavajući iz Capitol Hilla, rekao da će vjerovatno biti jedan ili više svjedoka.

Glavni demokratski tužilac Jamie Raskin rekao je da želi uputiti sudski poziv republikanskoj kongresmenki Jaime Heerera Beutler “u vezi s njenom komunikacijom” sa vođom republikanaca Kevinom McCarthyjem.


Raskin želi pozvati svjedoke, odbrana negoduje

Raskin je rekao da bi također želio prezentovati sudu zabilješke kongreskinje Herrere Beutler o telefonskom razgovoru koji je 6. januara vođen između Donalda Trumpa i vodećeg republikanca u Kongresu Kevina McCarthya.

Beutler je bio jedna od 10 republikanaca iz parlamenta koji su prošlog mjeseca glasali za opoziv Trumpa.

Trumpovi advokati odbili su zahtjev demokrata za svjedocima.

“Danas bismo trebali zaključiti ovaj slučaj”, rekao je Trumpov advokat Michael van der Veen, odbijajući zahtjev demokrata za svjedocima.

Van der Veen je optužio demokrate za kršenje i ignoriranje američkog Ustava u suđenju za opoziv.


Kako će republikanci glasati?

Iako je neočekivano da će 17 republikanskih senatora – uz 50 demokrata – izglasati osudu Donalda Trumpa, postoji nekoliko republikanaca koji bi mogli glasati za njegov opoziv.

Senatori Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney i Ben Sasse često su kritizirali Donalda Trumpa, a način na koji su glasali tokom prvog procesa opoziva sugerira da bi mogli biti republikanski glasovi protiv Trumpa.

Republikanski čelnik Mitch McConnell navodno je rekao svojoj stranci da su njihovi glasovi glas savjesti, navodi Associated Press, iako je svojim kolegama u subotu ujutro rekao da će glasati za oslobođenje.

Senator Bill Cassidy tokom četvrtog dana suđenja Donaldu Trumpu (Reuters)

Republikanski senator Bill Cassidy kritizirao je Trumpov odbrambeni tim nakon što je u utorak iznio svoje preliminarne argumente i pozitivno komentirao izlaganje demokrata. Međutom, Cassidy je u petak uočen kako drži bilješke koje su, prema svemu sudeći, nacrt izjave u kojoj se navodi da će glasati za oslobađanje.


Republikanci kažu da je Trump pokazao nedostatak brige tokom nereda

Tokom telefonskog poziva 6. januara, usred nereda u Capitolu u SAD-u, Donald Trump se požalio glavnom republikancu u Bijeloj kući da je demonstrantima više stalo do izbora, nego članovima njegove Republikanske stranke.

Republikanska predstavnica Jaime Herrera Beutler, jedna od deset republikanaca koja su prošlog mjeseca glasali za opoziv Trumpa, prisjetila se razgovora Trumpa i lidera republikanaca Kevina McCarthyja u kojem je čula kako Trump tvrdi da su za nerede krivi lijevo orijentisani pripadnici Antifa pokreta, a ne njegove pristalice. Ta tvrdnja je kasnije opovrgnuta.

“Kevine, čini se da su ovi ljudi više uzrujani zbog izbora nego ti”, Beutler je citirala šta je Trump rekao McCarthyju.

Izvor: Al Jazeera