Francuska preporučuje jednu dozu za one koji su preboljeli COVID-19

Agencija za javno zdravstvo je objavila da oni koji su preboljeli COVID-19 stvaraju imunitet kao da su primili vakcinu, zbog čega je dovoljna samo jedna doza.

Francuska je proteklih sedmica ubrzala kampanju vakcinisanja, no i dalje je tek u povojima (EPA)
Francuska je proteklih sedmica ubrzala kampanju vakcinisanja, no i dalje je tek u povojima (EPA)

Francuska od petka preporučuje da oni koji su preboljeli korona virus prime samo jednu dozu vakcine, čime je postala prva država s takvom preporukom.

Sve tri vakcine odobrene u Evropskoj uniji daju se u dvije doze u razmaku od nekoliko sedmica, prenosi Hina.

Klinička istraživanja pokazala su da se time značajno jača imunitet protiv korona virusa.

Francuska agencija za javno zdravstvo u petak je objavila da oni koji su preboljeli COVID-19 stvaraju imunitet kao da su primili vakcinu, zbog čega je dovoljna samo jedna doza.

Vakcinacija tri ili šest mjeseci kasnije

Jedna doza vakcine igra ulogu podsjećanja njihovog imunološkog sistema kako se boriti protiv COVID-9, smatraju francuske zdravstvene vlasti.

Preporučuje se da se oni koji su preboljeli virus vakcinišu između tri i šest mjeseci nakon zaraze.

U ovom trenutku se nijedna država još nije postavila po pitanju jedne doze za one koji su preboljeli COVID-19.

Dva nedavna američka istraživanja sugeriraju da bi jedna doza mogla biti dovoljna za pojedince koji su se oporavili od covida.

Francuska ubrzala kampanju vakcinisanja

U jednom od naučnih radova stoji kako su oni koji su preboljeli korona virus, a potom primili jednu dozu vakcine, u jednakoj ili čak boljoj situaciji nego oni koji nisu bili bolesni, a primili su dvije vakcine, piše France Presse.

Francuska je proteklih sedmica ubrzala svoju kampanju vakcinisanja, no i dalje je tek u povojima. Do četvrtka je najmanje jednu dozu vakcine primilo 2,1 miliona ljudi, a gotovo 536 hiljada dvije.

Od početka pandemije korona virusa u Francuskoj je zaraženo bilo najmanje 3,4 miliona ljudi, iako je broj vjerojatno puno veći zbog nedostupnosti testova tokom prvog vala.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO