Virus iz Kenta više zarazan i smrtonosan od ostalih

Naučnici vjeruju kako je soj B.1.1.7 do 70 posto zarazniji i približno 30 posto smrtonosniji od drugih varijanti novog korona virusa koji je prisutan širom svijeta.

Novi soj je brzo postao dominantan u odnosu na sve druge infekcije u Velikoj Britaniji (Reuters)

Jako zarazan soj korona virusa, prvi put otkriven na jugoistoku Engleske prošlog septembra, sada se raširio na više od 80 država, a postoje upozorenja kako će “poharati svijet“, navodi Al Jazeera English.

Naučnici vjeruju kako je soj B.1.1.7 do 70 posto zarazniji i približno 30 posto smrtonosniji od drugih varijanti novog korona virusa koji je prisutan širom svijeta.

B.1.1.7 je definiran sa 23 mutacije originalne varijante SARS-CoV2-a, virusa koji izaziva bolest COVID-19, prvi put otkrivenu u kineskom gradu Wuhanu decembra 2019. godine.

Nakon što je zabilježen u Kentu, novi soj je brzo postao dominantan u odnosu na sve druge infekcije u Velikoj Britaniji.

Novi državni ‘lockdown’ od 4. januara

Nije još poznato da li je soj zapravo nastao u Kentu, području blizu Londona, koje se opisuje kao “bašta Engleske“, zbog velikih voćnjaka i seoskog krajolika, ili je jednostavno samo prvi put zabilježen tu.

Naučnici navode kako je soj možda nastao u samo jednoj osobi, koja je bila zaražena dovoljan period vremena koji je potreban da virus transformira.

Sada na B.1.1.7 otpada blizu 90 posto novih slučajeva zaraze korona virusom u Velikoj Britaniji.

Njegovo brzo širenje državom je izazvalo povećanje broja zaraženih i preminulih u Velikoj Britaniji, kao i novi državni “lockdown” 4. januara.

Novi soj se brzo širi i van ove evropske države.

Kako pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 83 države su prijavile slučajeve ovog virusa.

Dodaje se kako je otkriven na svakom kontinentu Zemlje, sem na Antarktiku.

Mogla bi oslabiti efikasnost vakcine

Širenje B.1.1.7 je pojačalo ranije strahove nastale zbog dvije “starije“ varijante, također jako zarazne, virusa koje su u cirkulaciji – takozvane brazilske i južnoafričke varijante, koje naučnici poznaju kao 20I/501Y.V2 ili B.1.351 i P.1.

Pitanje koje se najviše ponavlja je to da li su vakcine koje su trenutno u upotrebi djelovati protiv mutiranih virusa.

Brazilski i južnoafrički soj posjeduju E484K mutaciju, koja se bilježi na vrhu proteina virusa.

Za tu mutaciju se vjeruje da pomaže da virus izbjegne antitijela i prođe kroz odbranu imunog sistema tijela.

Naučnici upozoravaju da bi mogla oslabiti efikasnost vakcine.

Velika Britanija je, sa svoje strane, uvjerena kako su vakcine u upotrebi (Oxford-AstraZenece i Pfizer-BioNtecha) efikasne protiv B.1.1.7 i drugih sojeva.

Bristolski soj ima E484K mutaciju

No, dalja mutacija B.1.1.7, koja je otkrivena u gradu Bristol, na jugozapadu Engleske, mogla bi potkopati vakcinaciju, kazala je direktorica britanskog Genomskog konzorcija Sharon Peacock za BBC.

Do danas je zabilježen 21 slučaj bristolskog soja koji ima E484K mutaciju.

Nova mutacija je označena kao “soj od brige“ od britanske Savjetničke grupe za nove i prijetnje respiratornih virusa u razvoju.

“Brine činjenica kako je 1.1.7, koji se brže prenosi i koji je poharao državu, sada mutirao u nove oblike koji bi mogli biti prijetnja vakcinaciji“, istakla je Peacock.

Izvor: Agencije