Trumpovi advokati počeli iznositi odbranu

Proces opoziva bivšeg republikanskog predsjednika SAD-a prozvali su „političkom osvetom“ demokrata.

Van der Veen: Proces opoziva pred Senatom nepravedan je i jasno protivustavan čin političke osvete (EPA)

Advokati Donalda Trumpa u petak su počeli iznositi odbranu, tvrdeći da bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država ne bi trebao biti osuđen u Senatu zbog prošlomjesečnog krvavog napada njegovih pristalica na Capitol, a proces opoziva prozvali su „političkom osvetom“ demokrata, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Iznošenje odbrane trajat će tri do četiri sata. Trumpovi advokati tvrde kako on nije potakao nerede 6. januara u kojima je poginulo petero ljudi, uključujući policajca. Kazali su kako je njegovo pravo na govor zaštićeno američkim Ustavom te da tužitelji nisu uspjeli direktno povezati djelovanje izgrednika sa bivšim predsjednikom.

„Proces opoziva pred Senatom nepravedan je i jasno protivustavan čin političke osvete“, rekao je advokat Michael van der Veen u uvodnim riječima iznošenja odbrane.

“To je politički motiviran lov na vještice koji su pokrenule demokrate.“

Poticanje na nasilnu pobunu

Uvjereni da bi Trump opet učinio isto kada bi se vratio na vlast, demokratski tužitelji su u četvrtak pozvali američke senatore da bivšem predsjedniku onemoguće da se ponovo kandidira zbog „poticanja“ svojih pristalica na napad na Capitol.

Trump je od predsjedničkih izbora u novembru tvrdio da je Joe Biden na njima pobijedio prevarom, a njegove pristalice upali su u Capitol upravo dok je trajala potvrda Bidenove pobjede, zbog nereda odgođena za nekoliko sati.

Van der Veen je rekao da je poenta Trumpovog obraćanja bila da se demokratski procesi moraju poštivati slovo zakona.

„To nisu riječi nekoga ko potiče nasilnu pobunu“, kazao je.

Za Trumpovu osudu trebaju glasati dvije trećine senatora što znači da bi se 17 republikanaca trebalo pridružiti demokratima, što je malo vjerovatno.

„Jedva čekam vidjeti što će moji republikanski prijatelji učiniti“, rekao je u petak Biden novinarima u Bijeloj kući.

Dvije opcije

Ako Trump bude proglašen nevinim u tom procesu, Senat ga ipak može odlučiti cenzurirati ili mu zabraniti da ponovo obnaša funkciju. Upitan u četvrtak o drugoj opciji, čelnik demokratske većine u Senatu Chuck Schumer rekao je da se za odluku o tome treba čekati kraj suđenja.

Sam Trump odbio je svjedočiti u tom procesu nakon što su ga na to pozvale demokrate prošle sedmice. Njegovi advokati i veliki dio republikanskih senatora propitkuje ustavnost procesa opoziva, već potvrđenog u donjem domu Kongresa, po drugi put.

Oni smatraju kako Senat nema ovlasti voditi taj postupak jer je Trump već napustio dužnost, pa ga se ni ne može ukloniti.

Takav argument omogućava republikanskim senatorima da glasaju protiv Trumpovog opoziva zbog proceduralnog protivljenja, a ne zbog direktne podrške njegovim tvrdnjama.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO