SAD ubrzavaju kampanju – i apoteke postaju mjesta za vakcinaciju

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da je vlada kupila još 200 miliona doza vakcina.

U četvrtak je počela distribucija doza vakcina u oko 6.500 apoteka širom zemlje u kojima se Amerikanci imaju naviku vakcinisati protiv gripe (Reuters)

Kampanja vakcinisanja u SAD-u, najpogođenijoj zemlji pandemijom korona virusa, u petak se ubrzava nakon što je otvorena mogućnost da se Amerikanci vakcinišu u hiljadama apoteka širom zemlje, prenijela je Hina pozivajući se na AFP.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da je vlada kupila još 200 miliona doza vakcina što bi trebalo omogućiti SAD-u da ima dovoljno doza do kraja jula za vakcinisanje velike većine populacije.

“Još neko vrijeme neće biti sve riješeno, ali ćemo riješiti”, rekao je Biden u izjavi koju je dao u Nacionalnom institutu za zdravstvo u Bethesdi (Maryland) u četvrtak.

Tih 200 miliona dodatnih doza – 100 miliona od Moderne i 100 miliona od Pfizera – nastavak je na već naručenih 200 miliona.

U četvrtak je počela distribucija doza vakcina u oko 6.500 apoteka širom zemlje u kojima se Amerikanci imaju naviku vakcinisati protiv gripe.

Prve doze dobit će u petak. Ukupno će oko 40.000 apoteka sudjelovati u programu.

Vlada je također ubrzala proizvodnju vakcina, otvorila mjesta za dodatnu imunizaciju i pokrenula kampanju da se vakcinišu i siromašniji pripadnici zajednice.

Nakon haotičnog početka, SAD sada imaju 44,8 miliona doza koje su već iskoristili, a najmanje je 33,8 ljudi dobilo jednu ili dvije doze, što znači oko deset posto populacije.

Biden – Trump nije naručio dovoljno vakcina

Biden je u četvrtak također istaknuo da bivši predsjednik Donald Trump nije naručio dovoljno vakcina i da nije učinio dovoljno kako bi odredio redoslijed vakcinacije.

Dodao je da je program vakcinacije koji je naslijedio “u mnogo gorem stanju” nego što je očekivao i da je njegov tim bio naveden na pogrešne zaključke o zalihama vakcina.

“I dok su naučnici svoje napravili i otkrili vakcinu u rekordnom vremenu, moj prethodnik – bit ću jako otvoren – nije napravio što je trebalo kako bi se pripremila masovna vakcinacija stotina miliona ljudi”, rekao je Biden.

“Sada smo nabavili dovoljno vakcina da vakcinišemo sve Amerikance”, rekao je Biden.

Upozorio je da bi broj umrlih od korona virusa sljedećeg mjeseca mogao dosegnuti 500 hiljada te je pozvao Amerikance da nose maske kako bi spriječili širenje zaraze.

SAD su zemlja najpogođenija korona virusom, i u smislu broja zaraženih i broja umrlih – od početka pandemije inficirano je 27,3 miliona ljudi, a umrlo  475.000.

Ali od 8. januara kada je bio vrhunac po broju zaraženih u jednom danu, broj hospitaliziranih i umrlih je u stalnom padu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO