SAD sa crne liste skinuo pobunjenički pokret Husi

Američki predsjednik Joe Biden želi ublažiti najtežu humanitarnu krizu i unaprijediti diplomatiju kako bi se završio užasni građanski rat u Jemenu.

Godinama u Jemenu ratuju pobunjenički pokret Husivprotiv međunarodno priznate Vlade (EPA)

Američki državni sekretar Anthony Blinken u petak je objavio kako će opozvati, počev od 16. februara, oznaku “strana teroristička organizacija“ sa pobunjeničkog pokreta Husi, kao i “posebno označena globalna teroristička grupa“.

Odluka, kojom se stavlja jemenski pobunjenički pokret na crnu listu i koju je donijela administracija bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, dio je odluke novog američkog predsjednika Joea Bidena, koji želi ublažiti najteža humanitarna kriza i unaprijediti diplomatija kako bi se završio užasni građanski rat u Jemenu.

“Ova odluka je priznanje strašne humanitarne situacije u Jemenu“, naveo je Blinken u saopćenju, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Nekoliko godina u Jemenu ratuju pobunjenički pokret Husi, koji podržava Iran, protiv međunarodno priznate Vlade, koju podržava međunarodna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom.

Lideri pod sankcijama

Bidenova administracija, vlade drugih država, Ujedinjenih naroda i humanitarne organizacije strahuju kako bi sankcije nametnute Husima prema ranijim oznakama kao terorističkim grupama mogle otežati dostavu hrane u vrijeme kako raste opasnost od sve veće gladi u najsiromašnijoj državi Zaljeva.

Blinken, međutim, čini se kako signalizira ograničenja toleriranja SAD-a prema pokretu Husi.

Naveo je kako trojica njihovih lidera – Abdul Malik al-Houthi, Abd al-Khaliq Badr al-Houthi i Abdullah Yahya al-Hakim – ostaju pod američkim sankcijama.

Dodao je kako će Washington “pažljivo pratiti“ aktivnosti pokreta i njegovih lidera te “aktivno raditi na identifikaciji“ novih meta sankcija, naročito onih koji su odgovorni za napade na komercijalne brodove u Crvenom moru i raketne udare na Saudijsku Arabiju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO