NYT: Trump bio bolesniji od COVID-19 nego što se znalo

Zvaničnici su strahovali da je na ivici da bude stavljen na respirator, tvrde izvori njujorškog dnevnika.

Vrste liječenja koje je primio ukazivale su na to da je njegovo stanje bilo ozbiljno, tvrdi NYT (EPA)

Kada je bivši američki predsjednik Donald Trump u oktobru hospitalizovan zbog korona virusa, bio je bolesniji nego što je objavljeno, nivo kisika u krvi mu je opao i zvaničnici su strahovali da je na ivici da bude stavljen na respirator, piše The New York Times pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema riječima četvorice ljudi upoznatih sa njegovim stanjem, Trjmp je u jednom trenutku imao nizak nivo kisika u krvi i plućne probleme povezane s upalom pluća izazvanom korona virusom, navodi njujorški dnevnik, prenosi Tanjug.

Njegova prognoza postala je do te mjere zabrinjavajuća prije nego što je odveden u Nacionalni vojno-medicinski centar Walter Reed da su zvaničnici vjerovali da će biti potrebno da bude stavljen na respirator, rekle su za NYT dvije osobe koje su bile upoznate sa njegovim stanjem.

Problemi sa disanjem i temperaturom

Ranije je izvještavano da je Trump imao problema sa disanjem i temperaturom 2. oktobra, na dan kada je odveden u bolnicu, a vrste liječenja koje je primio ukazivale su na to da je njegovo stanje bilo ozbiljno.

Ipak, on je napustio bolnicu nakon tri dana tokom kojih je u jednom trenutku organizovao kratku vožnju svojim blindiranim SUV vozilom da bi mahnuo grupi pristalica ispred zgrade.

Druga osoba bliska bivšem predsjedniku negirala je da je bio ozbiljno bolestan, ponavljajući komentare samog Trumpa nakon što je ozdravio, piše New York Times.

Izvor: Agencije

Povezane

Donald Trump nakratko je napustio bolnicu kako bi se provezao pored stotina svojih pristalica okupljenih ispred te zdravstvene ustanove. Jedan od ljekara zaposlenih u bolnici Walter Reed američkog je predsjednika optužio za neodgovorno ponašanje. Nešto ranije, predsjednikov ljekar saopštio je kako je Trump morao primati kisik, jer mu je nivo kisika u krvi bio nizak.

Published On 05 Oct 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO