Novo zaključavanje u Melbourneu, Australian Open bez publike

U karantinskom hotelu otkriveno je 13 slučajeva zaraze, a potvrđeno je da se radi o britanskom soju virusa.

Australian Open je počeo tek nakon što je više od 1.000 igrača i pomoćnog osoblja prošlo 14 dana karantina (EPA)

Drugi najmnogoljudniji grad u Australiji, Melbourne, uvest će petodnevno brzo zaključavanje zbog korona virusa, a veći deo teniskog turnira Australian Open održat će se bez prisustva publike.

U najnovijem žarištu COVID-19, u karantinskom hotelu u Melbourneu, glavnom gradu australijske države Victoria, registrovano je 13 novih slučajeva zaraze, a vlasti žure da zaustave širenje virusa, za koji je potvrđeno da se radi o zaraznijem britanskom soju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Premijer Victorije Daniel Andrews najavio je zaključavanje u državi od danas u ponoć, kojim se zabranjuju javna okupljanja, kućne zabave, vjenčanja i vjerska okupljanja.

Nova ograničenja

Upitan o teniskom turniru, koje traje do 21. februara, premijer je rekao da se on turnir smatra radnim prostorom za koji važe nova ograničenja, navodi agencija.

„Nema navijača. Nema gužve. Samo minimalan broj osoblja da bi se sigurno radilo. Ovi ljudi su u osnovi na svom radnom mjestu”, poručio je Andrews.

Događaj je već bio ograničen na prisustvo publike od 50 posto od uobičajenog kapaciteta, što je ukupno oko 30.000 posjetilaca, a oni koji su već kupili karte dobit će povrat novca.

Australian Open, jedan od četiri Grand Slam turnira u teniskom sportu, bio je odgođen za tri sedmice, a počeo je tek nakon što je više od 1.000 igrača i pomoćnog osoblja prošlo 14 dana karantina.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO