Navalni ponovo na sudu, ovog puta zbog klevete

Glavni kritičar Kremlja uhapšen je pri povratku u Moskvu sredinom januara, što je izazvalo proteste njegovih pristalica.

U optužbi za klevetu Navalni se tereti da je omalovažavao veterana iz Drugog svjetskog rata (Reuters)

Glavni kritičar Kremlja, opozicioni lider Aleksej Navalni, pojavio se danas pred sudom zbog optužbe za klevetu, koju je on nazvao “politički motivisanom”.

Navalni je prošle sedmice osuđen na tri godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne, a on je takvo obrazloženje nazvao izmišljotinom, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

U optužbi za klevetu Navalni se tereti da je omalovažavao veterana iz Drugog svjetskog rata, koji se pojavio u promotivnom video spotu u kojem podržava ustavne promjene, a koje bi predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu omogućile da se još dva puta kandiduje za predsjednika.

Navalni je nazvao ljude iz promotivnog spota izdajnicima i korupcionašima, a vlasti je optužio da su iskoristile izmišljotine kako bi ga dodatno ocrnile.

Zakon je na snazi i ako se dokaže da je kriv po optužbi za klevetu Navalni bi mogao da dobije do dvije godine zatvora, ali njegov advokat je rekao da to ne može da se primjeni na njegovog klijenta jer kad je to izjavio zakon još nije bio usvojen.

Zasad nije poznato da li se sudije na ovom slučaju slažu s ocjenom advokata.

Val protesta

Navalni se onesvijestio tokom ljeta 20. avgusta. Taj 44-godišnji kritičar Kremlja je prevezen u bolnicu u Omsku, a dva dana kasnije prebačen je u Berlin te je sedmicama liječen u njemačkoj bolnici Charite.

Prema istraživanjima nekoliko laboratorija, Navalni je otrovan bojnim otrovom novičokom. Rusija, s druge strane, tvrdi da nije mogla dokazati da je Navalni otrovan te da stoga nije pokrenula istragu.

Navalni je uhapšen pri povratku u Moskvu sredinom januara te je osuđen za navodno kršenje uvjetne kazne u prethodnom krivičnom slučaju za prevaru i pronevjeru sredstava iz 2014.

Od hapšenja Alekseja Navaljnog desetine hiljada Rusa protestovale su na ulicama ruskih gradova.

Evropska unija najavila je nove sankcije Rusiji zbog slučaja Navalni, dok je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ranije tokom dana rekao da je Rusija spremna na prekidanje veza sa Unijom ukoliko evropski blok uvede ekonomske sankcije njegovoj zemlji.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO