Najveći ruski proizvođač zlata prelazi na obnovljive izvore energije

Najveća ruska kompanija za vađenje zlata Polyus saopćila je da će za proizvodnju zlata umjesto uglja koristiti energiju iz obnovljivih izvora.

Kompanija će u velikoj mjeri koristiti obnovljivu energiju umjesto uglja u procesu proizvodnje zlata (EPA)

Najveća ruska kompanija za vađenje zlata Polyus saopćila je da će za proizvodnju zlata umjesto uglja koristiti energiju iz obnovljivih izvora.

U saopćenju Polyusa navodi se da je kompanija potpisala sporazum s RusHydroom o korištenju hidroelektrane u svoja dva najveća rudnika koji trenutno rade na ugalj, prenosi Anadolija.

Navodi se da će kompanija u velikoj mjeri koristiti obnovljivu energiju umjesto uglja u procesu proizvodnje zlata.

“Kao rezultat toga, do 90 posto energetskih potreba u proizvodnji Polyusa bit će osigurano iz obnovljivih izvora”, navodi se.

Peta na svijetu po emisiji štetnih gasova

Pavel Grachev, generalni direktor kompanije Polyus, istakao je da klimatske promjene postaju sve ozbiljniji problem u svijetu.

“Klimatske promjene su veliki problem i zato je i za nas važno da uradimo svoj dio posla u dekarbonizaciji svjetske ekonomije”, rekao je Grachev.

Rusija, jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte i uglja, peta je zemlja u svijetu po emisiji stakleničkih plinova.

Izvor: Agencije

Povezane

Na grčkom otoku Astypalaia (goli otok) bit će proveden pilot-projekat kako bi bilo utvrđeno da li se obnovljiva energija može koristiti za prijevoz. Iza projekta stoje njemački proizvođač automobila Volkswagen i Vlada Grčke. Stručnjaci objašnjavaju da, ako uspije, ishod ogleda može pomoći Evropi da iz temelja promijeni način na koji se odvija saobraćaj te smanji […]

Published On 26 Nov 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO