Kim Jong-un kritizirao svoj kabinet

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un osudio je svoj kabinet zbog nedostatka inovacija i ‘pametnih strategija’ u izradi ciljeva za novi petogodišnji ekonomski plan.

Kim je optužio kabinet za izradu planova koji nisu značajno napredovali u odnosu na prethodne i koji su 'strahovito propali u skoro svakom sektoru' (EPA)

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un osudio je svoj kabinet zbog nedostatka inovacija i “pametnih strategija” u izradi ciljeva za novi petogodišnji ekonomski plan, prenijeli su državni mediji.

Vladajuća Radnička stranka završila je svoj četverodnevni plenarni sastanak u četvrtak, gdje je Kim također zacrtao svoju viziju unutrašnjih poslova i odnosa sa drugim zemljama, kao i partijska pravila i kadrovska pitanja, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Dok je ekonomija bila na vrhu dnevnog reda, Kim je pregledao akcione planove za svoju novu petogodišnju strategiju, suočen sa međunarodnim sankcijama, produženim zatvaranjem granica i smanjenom vanjskom pomoći usred pandemije korona virusa.

On je optužio kabinet za izradu planova koji nisu značajno napredovali u odnosu na prethodne i koji su “strahovito propali u skoro svakom sektoru”.

Ideologija i smjernice

“Planovi nisu tačno odražavali ideologiju i smjernice stranke i nedostajali su im inovativni uvidi i pametne strategije,” rekao je Kim na sastanku, javila je državna agencija KCNA.

Stranka je odlučila da ove godine izgradi 10.000 domova u glavnom gradu Pjongjangu, zamjenjujući prethodni plan izgradnje koji je Kim ocijenio kao prenizak i proizvod “samoprotekcionizma i defetizma” u birokratiji.

Također je pozvao na povećanu samostalnost i lokalnu proizvodnju roba i materijala, navodi KCNA, nakon što je trgovina sa Kinom, koja čini oko 90 posto pošiljki u i iz Sjeverne Koreje, prošle godine opala za više od 80 zbog zbog strogih mjera zaključavanja zbog COVID-a 19.

Stranka je također razgovarala o kadrovskim promjenama, promovirajući ministra vanjskih poslova Ri Son-gwona u politbiro.

Izvor: Agencije