Jemen: Milioni djece će biti neuhranjeni ove godine

Izvještaj Ujedinjenih naroda upozorava da je gotovo svako šesto od te djece – 400.000 od 2,3 miliona – u opasnosti od smrti zbog teške akutne neuhranjenosti.

UNICEF procjenjuje da je gotovo za svu jemensku djecu, njih oko 12 miliona, potrebna neka vrsta pomoći. (Reuters)

Očekuje se da će više od dva miliona jemenske djece mlađe od pet godina biti akutno neuhranjeno u 2021. godini, saopćile su u petak četiri agencije Ujedinjenih naroda, pozivajući zainteresirane strane da okončaju dugogodišnji sukob koji je najsiromašniju zemlju arapskog svijeta doveo na ivicu gladi.

Izvještaj UN-a upozorava da je gotovo svako šesto od te djece – 400.000 od 2,3 miliona – u opasnosti od smrti zbog teške akutne neuhranjenosti ove godine, što je značajno povećanje u odnosu na prošlogodišnje procjene.

U izvještaju se, također, navodi da nedostatak sredstava ometa humanitarne programe u Jemenu, jer države donatori nisu uspjele ispuniti svoje obaveze, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Mješavina sukoba i ekonomskog kolapsa

“Kriza u Jemenu je toksična mješavina sukoba, ekonomskog kolapsa i ozbiljnog nedostatka sredstava“, rekao je David Beasley, izvršni direktor Svjetskog programa za hranu (WFP), koji je izvještaj izdao zajedno s Organizacijom za hranu i poljoprivredu, UNICEF-om i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).

U 2020. godini humanitarni programi u Jemenu dobili su samo 1,9 milijardi dolara od potrebnih 3,4 milijarde dolara, navodi se u izvještaju.

UNICEF procjenjuje da je gotovo za svu jemensku djecu, njih oko 12 miliona, potrebna neka vrsta pomoći.

Šest godina krvoprolića

To može uključivati pomoć u hrani, zdravstvene usluge, čistu vodu, školovanje i novčane potpore za pomoć najsiromašnijim porodicama.

“Ali, postoji rješenje za glad, a to je hrana i kraj nasilju“, kazao je Beasley.

“Neishranjena djeca su ranjivija na bolesti… To je začaran i često smrtonosan ciklus, ali relativno jeftinim i jednostavnim intervencijama može se spasiti mnogo života“, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Jemenci su pretrpjeli šest godina krvoprolića, razaranja i humanitarne katastrofe.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO