Foreign Policy: Dvije najgore Trumpove vojne pogreške koje Biden mora ispraviti

Dok Austin završava pregled odbrambene politike koju je naslijedio od Trumpove administracije, neke od tih politika možda bi vrijedilo zadržati.

Američke snage učestvuju u vojnim vježbama u Njemačkoj 2020. godine (Getty)

Bradley Bowman, bivši savjetnik u odborima za oružane snage i vanjske poslove američkog Senata, kaže kako je prošlosedmično saopćenje administracije predsjednika Joea Bidena da će suspendirati planove bivšeg predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju hiljada američkih vojnika iz Njemačke, čekajući sveobuhvatnu reviziju američkog vojnog pozicioniranja širom svijeta, dobrodošao potez koji ministru odbrane Lloydu Austinu pruža priliku da detaljno prouči širok spektar odbrambenih politika Trumpove administracije i odredi koje treba zadržati, a koje odbaciti.

U svom članku u časopisu Foreign Policy, Bowman je rekao da već postoje dvije jasne politike kojih se treba riješiti, a to su Trumpovi odnosi sa starim saveznicima poput Njemačke i povlačenje američkih snaga iz zona sukoba u skladu sa striktnim vremenskim rokovima.

Autor smatra da je Trump imao kratkovidan pristup u odnosu s Njemačkom i Južnom Korejom kada je izrazio želju za povlačenjem američkih snaga iz te dvije zemlje, što je stvorilo nepotrebnu napetost koja se zasigurno svidjela Kini i Sjevernoj Koreji.

Značaj američkih saveznika

Bowman je skrenuo pažnju na značaj američkih saveznika poput Njemačke i Južne Koreje, vjerujući da su oni imaju ključnu ulogu u pogledu zaštite nacionalne sigurnosti zbog čega je potrebno njegovati te odnose.

„Sigurno je da nisu sva američka vojna raspoređivanja i intervencije razborite ili da su bile mudre, jer sve iziskuju snažno i nezavisno propitivanje“.

Bowman se fokusirao na značaj prisutnosti američkih snaga u Njemačkoj, koja ima najbolje objekte za vojnu obuku i logističku infrastrukturu u Evropi, objašnjavajući da ona pomaže američkom Ministarstvu odbrane (Pentagon) da podrži svoje vojne operacije na Mediteranu, Africi i Bliskom istoku.

Bidenova administracija mudro je zaustavila povlačenje iz Njemačke, ali se ministar odbrane ne bi trebao zaustaviti na tome, dodao je. Također bi trebao preispitati Trumpovu najavu povlačenja iz zona sukoba zasnovanu na pogrešnom dojmu da Sjedinjene Američke Države mogu ignorirati trajne terorističke prijetnje i sigurno provoditi operacije povlačenja prema proizvoljnim vremenskim rokovima utvrđenim u Washingtonu.

Autor napominje da je preispitivanje pristupa Trumpove administracije prema Južnoj Koreji i Njemačkoj lagan dio za Bidenov tim. Vidjet ćemo ima li nova administracija mudrosti oduprijeti se pozivima na potpuno povlačenje preostalih američkih vojnih jedinica u Afganistanu, Iraku i Siriji na temelju proizvoljnih datuma umjesto procjena sigurnosnih potreba i uvjeta na terenu.

Zaključio je svoj članak rekavši kako je poznato da nisu sva američka vojna raspoređivanja i intervencije mudre ili da su bile razborite te kako sve one iziskuju snažno i nezavisno propitivanje. Dok Austin završava pregled odbrambene politike koju je naslijedio od Trumpove administracije, neke od tih politika možda bi vrijedilo zadržati. Trumpovo postupanje sa saveznicima i povlačenje vojske nisu među njima.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO