EP: Žene i dalje zakinute u procesima donošenja odluka

Žene i muškarci nisu ravnopravno uključeni u procese odlučivanja na svim nivoima, poručili su zastupnici u Evropskom parlamentu.

Žene su nedovoljno zastupljene i na vodećim pozicijama u borbi protiv klimatske krize (EPA)

Niti u jednoj državi članici Evropske unije još uvijek nije postignuta potpuna jednakost spolova, upozorili su ove sedmice europarlamentarci u raspravi o izazovima za budućnost ženskih prava povodom 25. godišnjice Pekinške deklaracije i Platforme za djelovanje.

Žene i muškarci nisu ravnopravno uključeni u procese odlučivanja na svim nivoima, istaknuto je u raspravi održanoj u srijedu i rezoluciji koju su eurozastupnici usvojili u četvrtak.

U većini evropskih zemalja, “u kabinetima vlada, parlamentima, javnoj upravi, radnim skupinama za COVID-19 i upravnim odborima preduzeća, još nije postignuta ravnopravna podjela moći između muškaraca i žena”, istaknuto je u rezoluciji kojom EP, između ostalog, poziva na razbijanje “staklenog stropa”.

Žene trebaju biti nositeljice promjena

“Stakleni strop” označava nemogućnost napredovanja žena na više i bolje plaćene radne pozicije.

Frances Fitzgerald iz Evropske narodne stranke (EPP) napomenula je da su potrebni dodatni napori cijelog društva kako bi se “povećao broj žena na vodećim položajima, gdje ih trenutno gotovo da i nema”.

Istaknuvši važnost njihova sudjelovanja u javnom i političkom životu, Helena Dalli, predstavnica Evropske komisije i evropska komesarka za jednakost, rekla je da žene trebaju “djelovati kao nositeljice promjena”.

Europarlamentarci su se složili da je potrebno postići ravnopravnu uključenost žena i muškaraca u svim područjima društva i ekonomije.

Žene su nedovoljno zastupljene i na vodećim pozicijama u borbi protiv klimatske krize, unatoč tome što pokazuju veću brigu za okoliš i ekologiju od muškaraca, istaknuto je u rezoluciji.

Parlament je napomenuo da je rodna ravnopravnost neophodna za upravljanje klimatskim promjenama te da su djevojke poput mlade aktivistice Grete Thunberg moćni akteri u postizanju ekološkog napretka.

“Ravnopravnost spolova je nužna u borbi protiv klimatske krize te EU zato istovremeno mora voditi brigu o jednakosti spolova i klimi”, kazala je Helene Fritzon (Socijaldemokrati).

Osnaživanje žena diljem svijeta

Zastupnica iz kluba Zelenih Pierrette Herzberger-Fofana zahtijeva od EK “uspostavljanje jače veze između borbe protiv klimatskih promjena i politika jednakosti”.

Pekinška deklaracija i Platforma za djelovanje usvojeni su 1995. godine, na Četvrtoj svjetskoj konferenciji o ženama, u organizaciji Ujedinjenih naroda.

Njihov glavni cilj je osnaživanje žena diljem svijeta te postizanje ravnopravnosti u područjima kao što su ekonomija, zdravlje, raspodjela moći, okoliš i nasilje.

Evropski parlament je 25. godišnjicu Pekinške deklaracije planirao popratiti događanjima u 2020. godine, no te su aktivnosti bile odgođene uslijed pandemije COVID-19.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada