Češki parlament odbio produžiti vanredno stanje

Nakon ove odluke doći će do otvaranja prodavnica i ukidanja policijskoga sata, čime će nestati glavno sredstvo u borbi protiv pandemije korona virusa.

Prema podacima Evropskoga centra za kontrolu bolesti, Češka je u protekle dvije sedmice na drugom mjestu po broju dnevno zaraženih osoba (EPA)

Češki parlament odbio je produžiti vanredno stanje, što će najvjerovatnije dovesti do otvaranja prodavnica i ukidanja policijskoga sata od iduće sedmice, čime će nestati glavno sredstvo u borbi protiv pandemije korona virusa.

Parlament je odbio prijedlog vlade premijera Andreja Babiša da se vanredno stanje produži nakon 14. februara, uprkos upozorenjima da bi se zdravstveni sistem mogao urušiti, proširi li se zaraza.

Babiševa manjinska vlada upozoravala je da u slučaju ukidanja vanrednog stanja više neće moći produžiti ograničenje kretanja unutar zemlje, uključujući i policijski sat i zabranu javnoga okupljanja, kao ni zadržati prodavnice i uslužne djelatnosti zatvorenima. Barovi i restorani mogli bi ostati zatvoreni, a na snazi bi mogle ostati i još neke mjere, ali na osnovu drugih propisa.

‘Vlada djelovala haotično’

Opozicija je tvrdila da je vlada djelovala haotično te da je odbijala prihvatiti njihove zahtjeve za donošenjem novih “pandemijskih” zakona, revizijom postojećih mjera, višim kompenzacijama za poduzetnike i osobe u karantinu te jasnijim planovima ponovnog otvaranja škola.

Komunistička stranka, koja podržava manjinsku vladu, odbila je glasati za produženje vanrednoga stanja nakon što su odbijeni njihovi zahtjevi za ponovnim otvaranjem škola i skijaških žičara.

Iz vlade kažu da bi mogli ponovno uvesti neke mjere poput zatvaranja restorana i hotela po zakonima o javnom zdravstvu, ali neće moći osigurati opremu poput respiratora iz državnih rezervi niti koordinirati prijevoz pacijenata.

Češka, koja ima 10,7 miliona stanovnika, imala je različite nivoe lockdowna gotovo neprekidno od oktobra.

‘Bolnice na rubu’

Proteklih dana u nekoliko su se regija zbog širenja britanskoga soja korona virusa bolnice napunile, pa su tamošnje pacijente morali prevoziti do drugih stotine kilometara udaljenih bolnica.

“Bolnice su na rubu već mjesecima”, rekao je Babiš. “Potpuno ublažavanje mjera i nekontrolirano širenje zaraze, uključujući i novih mutacija virusa, put je prema preopterećenju bolnica i kolapsu bolničke mreže”, dodao je.

Prema podacima Evropskoga centra za kontrolu bolesti, Češka je u protekle dvije sedmice na drugom mjestu po broju dnevno zaraženih osoba, nakon Portugala.

Od korona virusa u zemlji su umrle 17.772 osobe, što je jedna od najviših stopa u svijetu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO