Joe Biden želi zatvoriti Guantanamo

Administracija novog američkog predsjednika pokreće postupak recenzije podataka s ciljem zatvaranja vojnog zatvora u zaljevu na Kubi.

U Guantanamu se trenutno nalazi 40 zatvorenika (EPA)

Administracija Joea Bidena je pokrenula postupak o budućnosti vojnog zatvora u zaljevu Guantanamo na Kubi, a razmatra se mogućnost izvršne uredbe koju bi potpisao predsjednik SAD-a za nekoliko tjedana ili mjeseci, javlja Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz Washingtona.

“To je mrlja na američkom globalnom imidžu”, rekli su u Bijeloj kući novinarima Reutersa, ali to kažu i organizacije za zaštitu ljudskih prava koje godinama pozivaju na zatvaranje Guantanama.

Proces će voditi Vijeće za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući, uz suradnju s ministarstvima obrane, državnog tajništva i pravosuđa te uz konzultacije s Kongresom.

Aktiviran nakon 11. septembra 2001.

Ova inicijativa zasigurno neće dovesti do brzog zatvaranja ozloglašenog vojnog zatvora, koji je postao aktivan nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine na New York i Washington.

I bivši predsjednik Barack Obama je želio zatvoriti Guantanamo, ali nikada nije naišao na potporu Kongresa, čak ni onda kada su oba kongresna doma bila pod kontrolom demokrata.

Postojali su planovi o zatvaranju koje je ukinuo donedavni predsjednik Donald Trump, koji je često govorio da će zatvor napuniti “lošim momcima”, ali nijedan zatvorenik nije poslan u Guantanamo za njegova mandata.

U Guantanamu se trenutno nalazi 40 zatvorenika, a većina njih se tamo nalazi 20-tak godina, bez podizanja optužnice protiv njih ili pokretanja sudskog procesa.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO