Berlin, Pariz i London upozoravaju Teheran

Tri evropske države upozorile su Islamsku Republiku da dovodi u pitanje nove pregovore stalnim kršenjem nuklearnog sporazuma.

Novo kršenje slabi iranski nuklearni sporazum, koji prijeti da se raspadne (EPA - Ilustracija)

Francuska, Njemačka i Velika Britanija upozorile su u petak Iran da dovodi u pitanje nove pregovore za spašavanje iranskog nuklearnog sporazuma time što stalno krši taj dogovor, a najnovije oko proizvodnje uranija.

“Ubrzavanjem svojih kršenja, Iran dovodi u pitanje mogućnost da se povratkom na diplomatiju omogući puna primjena ciljeva Globalnog akcionog plana“, navodi se u saopćenju glasnogovornika ministarstava vanjskih poslova tri evropske države, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Prema tom sporazumu, Iran se obavezao da ne proizvodi uranij i da ne provodi istraživanja u oblasti metalurgije uranija u trajanju od 15 godina, navele su te tri zemlje potpisnice sporazuma postignutog izmedju Irana i velikih sila 2015. godine.

IAEA provjerio 3,6 grama uranija

Pored spomenute tri evropske države, sporazum su potpisali i Rusija, Kina i Sjedinjene Američke Države, koje je prethodni predsjednik Donald Tramp povukao iz dogovora 2018. godine.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je u srijedu kako je 8. februara provjerila 3,6 grama uranija u pogonu u Isfahanu.

Iako to nije bilo iznenađenje, pošto je Iran sredinom januara javio da ide u tom pravcu, tema je osjetljiva jer se metal uranija može koristiti u proizvodnji nuklearnog oružja.

“Ponavljamo da te aktivnosti koje predstavljaju ključnu fazu u razvoju nuklearnog oružja nemaju nikakvo vjerodostojno civilno opravdanje u Iranu“, navele su tri evropske države u saopćenju i pozvale Iran da odmah prekine s tim i da se uzdrži od svakog novog kršenja obaveza preuzetih po nuklearnom sporazumu.

Novo kršenje dalje slabi iranski nuklearni sporazum, koji prijeti da se raspadne od kada je Trump povukao SAD iz njega 2018. godine i ponovo uveo sankcije.

Velika očekivanja od Joea Bidena

Kao odgovor na Trumpov potez, Teheran je postepeno od 2019. godine počeo zanemarivati svoje obaveze prema sporazumu, uz argument da na to ima prava zbog “flagrantnog kršenja“ propisa drugih strana.

Dolazak Joea Bidena u Bijelu kuću 20. januara dao je nadu za obnovu dijaloga poslije politike “maksimalnog pritiska“ koju je primjenjivao njegov prethodnik.

Međutim, Biden je upozorio kako njegov prvi potez neće biti ukidanje sankcija.

Iranci, s druge strane, traže da se SAD vrati u sporazum, prije nego što oni ponovo počnu poštivati svoje obaveze.

Izvor: Agencije