WHO: Bez obzira na pad broja zaraženih Evropa i dalje izložena riziku

Nejednaka dostupnost vakcina može se okrenuti protiv nas, rekao je direktor evropske podružnice WHO-a Hans Kluge.

Podatci WHO-a pokazuju da je vakcinisano tek 1,5 posto stanovništva u 29 evropskih zemalja (Reuters)

Bez obzira na trend pada broja zaraženih, velik dio evropskih zemalja i dalje je izložen riziku od COVID-a 19, saopćio je WHO za Evropu u četvrtak, upozorivši na “lažan osjećaj sigurnosti” zbog vakcinacije koja napreduje slabije nego se predviđalo.

“Golema većina evropskih zemalja i dalje je osjetljiva”, rekao je direktor evropske podružnice WHO-a Hans Kluge na konferenciji za novinare, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

“Ako sad ne zaustavimo širenje zaraze, očekivana korist od vakcinacije možda neće biti očita”, rekao je UN-ov čelnik. Po njegovoj ocjeni, “trenutno je tanka granica između nade u vakcine i lažnog osjećaja sigurnosti”.

Od 53 zemlje evropske podružnice, među kojima su i neke zemlje srednje Azije, prijavljeni broj zaraženih na sedam dana još premašuje milion, ali taj ukupni broj pada četvrtu sedmicu zaredom a broj umrlih pada u zadnje dvije sedmice, navodi UN-ova organizacija.

Simbolično, broj doza iskorištenih u tom dijelu svijeta – 41 milion – premašio je broj slučajeva zaraze prijavljenih od početka pandemije – 36 miliona.

Spora vakcinacija

Podatci ove organizacije pokazuju ipak da je vakcinisano tek 1,5 posto stanovništva u 29 evropskih zemalja.

U Evropskoj uniji 2,9 posto stanovništva primilo je barem jednu dozu, pokazuju podatci AFP-a u četvrtak. Najmanje je 5,83 miliona ljudi primilo drugu dozu, što je 1,3 posto stanovništva.

Važna je i ravnopravna dostupnost cjepiva, bez obzira na to koliko su zemlje bogate, ponovo je istaknuo WHO.

“Nejednaka dostupnost vakcina može se okrenuti protiv nas. Što virus bude duže prisutan, to je veća opasnost od opasnih mutacija”, upozorio je Kluge.

U čitavoj regiji 38 zemalja je prijavilo slučajeve povezane s novim, takozvanim britanskim sojem, a 19 slučajeve prouzročene južnoafričkim sojem, pokazuju najnoviji podatci.

Izvor: Agencije