Ukrajina zabranila registraciju ruskih vakcina protiv COVID-a 19

Kijev i Moskva u svađi su od ruske aneksije Krima 2014. i umiješanosti Rusije u sukob na istoku Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij prošle je sedmice rekao da je Kijev osigurao 20 miliona doza od indijskog Instituta Serum i iz globalne COVAX sheme (Reuters)

Ukrajina je zabranila registraciju ruskih vakcina protiv korona virusa, objavila je njena vlada.

Ukrajina zaostaje za drugim zemljama u Evropi u programu vakcinacije protiv COVID-a 19. Korona virusom je dosad u toj zemlji zaraženo 1,25 miliona ljudi, a umrlo je 23.934.

Međutim, ukrajinske vlasti uporno ponavljaju da zemlja neće koristiti ruske vakcine, poput Sputnika V, i nazivaju ih “hibridnim ruskim oružjem protiv Ukrajine”, prenijela je Hina pozivajući se na Reuters.

‘Zemlja agresor’

Kijev i Moskva u svađi su od ruske aneksije Krima 2014. i umiješanosti Rusije u sukob na istoku Ukrajine.

“Registracija vakcina koja se proizvode u zemlji koju je ukrajinski parlament proglasio zemljom-agresorom, je zabranjena”, kaže se u uredbi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij prošle je sedmice rekao da je Kijev osigurao 20 miliona doza od indijskog Instituta Serum i iz globalne COVAX sheme. Vlada se nada početi vakcinaciju stanovništva polovicom februara.

U decembru je odlučeno da se kupi i 1,9 miliona doza kineskog cjepiva Sinovac a Ukrajina očekuje i 1,2 miliona doza AstraZenece iz Poljske.

Izvor: Agencije