U Austriji rekordnih 200.000 testova dnevno

Frizeri i saloni ljepote ponovo mogu raditi u Austriji, ali korisnici njihovih usluga moraju imati negativni test ne stariji od 48 sati, što je dovelo do većeg testiranja.

Uvedeno je i dva puta sedmično testiranje osnovaca u školama, za starije đake jednom sedmično (EPA)

U Austriji je broj dnevnih testova na korona virus dostigao rekordni nivo od 200.000, a na početku pandemije bio je ispod 10.000.

Austrijska vlada je od ponedjeljka popustila epidemiološke mjere i dozvolila frizerima, maserima, salonima ljepote da ponovo otvore svoja vrata, ali uz preduvjet da korisnici njihovih usluga moraju imati negativni test ne stariji od 48 sati.

Želja za posjetu frizeru, poslije mnogih sedmica zaključanosti, dovela je do nevjerovatnog rasta broja testova na više od 200.000 dnevni.

“Taj broj je jedinstven u Evropi”, rekao je ministar zdravlja Rudolf Anschober.

Prema odluci vlade o popuštanju mjera uvedeno je dva puta sedmično testiranje osnovaca u školama, za starije đake jednom sedmično.

Također, svi zaposleni koji imaju direktan kontakt sa mušterijama moraju jednom sedmično da se testiraju.

Besplatni antigenski testovi

Sve to dovelo je do rekordnog broja testova, koji su pretežno antigenski.

Obaveznim testom za korištenje određenih usluga austrijska vlada želi da otkrije što više asimptomatičnih oboljelih od korone i izoluje ih od ostatka stanovništva, kako bi spriječili dalje širenje.

Od početka pandemije u Austriji je provedeno 11 miliona testova na korona virus, a samo u proteklih pet dana, prema Ministarstvu zdravlja, obavljeno je 1.096.621 testova na koronu.

Inače širom zemlje se nude besplatni antigenski testovi u 490 stalnih centara za testiranje, kao i 696 apoteka.

Pored toga i 493 kompanija se prijavilo za redovno testiranje svojih zaposlenih.

Izvor: Agencije