Rouhani: Iran još ne vidi gest dobre američke volje

Retorika američkih zvaničnika se promijenila, ali se još ništa nije desilo; politika maksimalnog pritiska protiv Irana nije dala rezultate, kaće predsjednik Islamske Republike.

Hassan Rouhani je ocijenio kako je bivši predsjednik SAD-a Donald Trump 'terorista' (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u četvrtak kako Islamska Republika još uvijek nije vidjela nikakav gest dobre volje nove američke administracije i pozvao Washington da ispravi svoju “pogrešnu politiku”.

“Retorika američkih zvaničnika se promijenila, ali se, zapravo, još ništa nije desilo. Ako je američka administracija iskrena, treba odmah krenuti novim putem i riješiti probleme“, rekao je on i ocijenio kako je bivši predsjednik SAD-a Donald Trump “terorista”.

“Terorista je uklonjen sa funkcije i osramoćen, a nova administracija treba potpuno poništiti tu propalu i pogrešnu politiku“, dodao je Rouhani, prenosi Tanjug, pozivajući se na iranske medije.

Prema njegovim riječima, nema sumnje da politika maksimalnog pritiska protiv Irana nije dala rezultate.

Upozorenje Pariza o kršenju sporazuma

Francusko Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je u četvrtak Iran da ne poduzima dalje mjere koje bi mogle prekršiti nuklearni sporazum iz 2015. godine sa svjetskim silama i kao rezultat toga ugroziti diplomatski prozor otvoren dolaskom nove američke administracije.

“Da bi sačuvali politički prostor za pronalaženje pregovaračkog rješenja, pozivamo Iran da ne poduzima nikakve nove mjere koje bi dodatno pogoršale nuklearnu situaciju, već izuzetno zabrinjavajuću zbog nagomilavanja kršenja Bečkog sporazuma, uključujući posljednje o kome je upravo izvijestila Mežunarodna agencija za nuklearnu energiju [IAEA]“, rekla je glasnogovornica Ministarstva Agnes von der Muhll, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ona je imala u vidu izvještaj IAEA od srijede, u kojem je navedeno da je Teheran izvršio svoj plan proizvodnje metal uranija.

Iran je, također, upozorio kako bi mogao blokirati krajem mjeseca kratkoročne inspekcije svojih nuklearnih postrojenja.

Izvor: Agencije