Putin pozdravio američku odluku o produženju sporazuma Novi START

Vojni stručnjaci su upozoravali da bi nepostizanje dogovora o produženju sporazuma Novi START moglo pojačati napetosti između Moskve i Washingtona.

Zadovoljni smo da je nova administracija SAD-a ispunila svoja izborna obećanja, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako pozdravlja američku odluku o produženju novog Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START).

Putin je prije sastanka s članovima Vijeća sigurnosti Rusije kratko prokomentarisao produženje novog sporazuma START koji su potpisali Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusija.

Napomenuo je da su već odavno američkim vlastima predlagali da produže ovaj značajni sporazum.

“Zadovoljni smo da je nova administracija SAD-a ispunila svoja izborna obećanja. Pozdravljamo ovu odluku”, rekao je Putin, prenose agencije Anadolija i Fena.

Istakao je također da će na sastanku razgovarati o koracima za sprečavanje utrke u naoružanju i kontroli naoružanja.

Pakt o nuklearnom naoružanju

Novi START, koji je stupio na snagu 5. februara 2011. i trebao je isteći 5. februara ove godine, ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava, projektila i bombardera koje Rusija i SAD mogu razmjestiti.

Vojni stručnjaci su upozoravali da bi nepostizanje dogovora o produženju sporazuma Novi START moglo podstaknuti eventualnu utrku u naoružanju i pojačati napetosti između Moskve i Washingtona.

Bijela kuća je prošlog mjeseca saopćila da će predsjednik Joe Biden zatražiti petogodišnje produženje sporazuma Novi START.

Ruski predsjednik Vladimir Putin 29. januara je također potpisao odluku o produženju sporazuma, koji predstavlja posljednji veliki pakt o nuklearnom naoružanju između SAD-a i Rusije.

Izvor: Agencije