Novi Zeland: Maorski zastupnik dobio borbu protiv kravate

Rawiri Waititi je kravatu opisao kao kolonijalnu omču.

Maorski zastupnik je govorio da su pravilom ugrožena prava domorodačkih naroda (Reuters)

Domorodački zastupnik na Novom Zelandu Rawiri Waititi pobijedio je u borbi protiv pravila za nošenje kravate u parlamentu, koju je jednom prilikom opisao kao kolonijalnu omču.

Agencija AP navodi da je Waititi, jedan od lidera stranke Maora, ove sedmice debatovao oko pravila oblačenja u parlamentu sa predsjednikom tog tijela Trevorom Mallardom, koji je insistirao na poštovanju pravila, prenosi Tanjug.

Mallard je ranije upozorio Waititija da treba nositi kravatu, a zatim ga je u utorak izbacio iz skupštinske sale nakon što se Waititi pojavio noseći oko vrata „hei tiki“ tradicionalni privjesak Maora.

„Ne prepoznajem ovog zastupnika, on će sada napustiti salu“, rekao je Mallard tom prilikom Waititiju.

Pobjeda za Maore

Maorski zastupnik je nakon toga rekao novinarima da se u parlamentu ovim postupkom ugrožena prava domorodačkih naroda koji imaju prvo njegovati svoj kulturni identitet i da je za njega kravata nešto poput kolonijalne omče.

Tokom narednog zasjedanja, predsjednik parlamenta je promijenio stav nakon sastanka skupštinskog odbora sa predstavnicima Maora, koji je odlučio da kravate ne čine više obavezujući dio garderobe za zastupnike.

Waititi je ovu promjenu pozdravio kao pobjedu za Maore i sve domorodačke narode širom svijeta, a sa ukidanjem pravila i nekoliko drugih zastupnika pojavilo se danas u parlamentu bez kravate.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada