Moskva se priprema za rekordne snježne padavine

Stručnjaci upozoravaju na rekordne snježne padavine i na dolazak snažnih vjetrova.

Zamjenik gradonačelnika Moskve je najavio da će biti raspoređeno 13.500 grtalica i 60.000 gradskih radnika uoči oluje (EPA)

Moskva se u srijedu počela pripremati na rekordne snježne padavine tokom nadolazećeg vikenda, a stručnjaci upozoravaju i na dolazak snažnih vjetrova.

“To je prava snježna oluja, Armagedon, snježna apokalipsa“, rekao je meteorolog privatne stanice Fobos Evgenij Tišovets, prenosi agencija Ria Novosti.

Dodao je da će gusti snijeg početi padati rano u petak i nastaviti slijedećih 36 sati, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Predviđa da bi vjetrovi mogli puhati brzinom od 15 do 20 metara u sekundi, a temperatura će pasti na minus 15 stepeni Celzijusa.

Rekord iz 2013. godine

Glasnogovornica ruske meteorološke službe Rosguidromet Marina Makarova rekla je da će to biti nastavak hladnog vala koji je pogodio zapadnu Evropu.

Očekuje da će u Moskvi tokom vikenda pasti 40 centimetara snijega.

Moskvu već prekriva blizu 35 centimetara snijega i Makarova navodi kako bi, uz nove nanose, njegova debljina mogla biti viša od rekordnih 77 centimetara iz marta 2013. godine.

Zamjenik gradonačelnika Moskve Pjotr Biriukov je najavio da će biti raspoređeno 13.500 grtalica i 60.000 gradskih radnika uoči oluje.

Prošla zima je u Moskvi bila jako blaga, uz malo snijega.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada