Mediji: Iranski naučnik ubijen automatiziranim oružjem od jedne tone

Oružje je u dijelovima u Iran prokrijumčarila izraelska obavještajna služba Mossad, tvrdi The Jewish Chronicle.

Mohsena Fakhrizadeha su zapadne i izraelske obavještajne službe smatrale liderom programa izrade iranske nuklearne bombe (AFP)

Iranski nuklearni naučnik Mohsen Fakhrizadeh, koji je ubijen u okolini Teherana u novembru prošle godine, likvidiran je vatrenim oružjem teškim jednu tonu koje je u Iran u dijelovima prokrijumčarila izraelska obavještajna služba Mossad, prema izvještaju koji je objavio The Jewish Chronicle.

Pozivajući se na obavještajne izvore, britanski list tvrdi da je zasjedu u kojoj je ubijen Fakhrizadeh izvršio tim od više od 20 agenata, uključujući izraelske i iranske državljane, nakon osam mjeseci nadzora.

Izvještaj, koji je izašao u srijedu na portalu londonskih novina, nije potvrđen.

U ubistvo je bio umiješan i jedan pripadnik iranskih oružanih snaga, rekao je ministar obavještajnih poslova Mahmoud Alavi u ponedjeljak u intervjuu za iransku državnu televiziju.

Ubrzo nakon ubistva Fakhrizadeha, Iran je optužio Izrael, dok je ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif na Twitteru napisao da postoje „ozbiljni nagovještaji o ulozi Izraela“.

Izrael je tada odbio dati komentar, a u srijedu navečer, glasnogovornik izraelske vlade je, govoreći o novom izvještaju, rekao „Nikada ne komentiramo takve stvari. Nema promjene našeg stava“.

‘Bomba uništila dokaze’

Fakhrizadeha su zapadne i izraelske obavještajne službe godinama smatrale liderom programa izrade iranske nuklearne bombe, koji je zaustavljen 2003. godine,  a za koji SAD i Izrael smatraju da ga Iran pokušava oživjeti.

Iran već dugo negira da polušava doći do nuklearnog naoružanja.

Prema The Jewish Chronicleu, Iran ja „zaključio da će trebati šet godina“ do „pune operativnosti osobe koja će mijenjati Fakhrizadeha“, te da je njegova smrt „produžila period potreban Iranu za pravljenje bombe“ za tri i po mjeseca do dvije godine.

Ne navodeći izvor, najstarije jevrejske novine na svijetu tvrde da je Mossad montirao automatizirano oružje na Nissanov pick-up, te da su njime iz daljine upravljali agenti. Bilo je teško jer je sadržavalo bombu koja je uništila dokaze nakon izvršenog atentata.

Tvrde da je napad „samostalno izveo Izrael, bez učešća Amerikanaca“, ali da su zvaničnici SAD-a na neki način bili informisani prije operacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije