Lukašenko: ‘Blitzkrieg’ stranih sila protiv Bjelorusije nije uspio

Bjeloruski predsjednik rekao da su višesedmični protesti desetaka hiljada građana protiv njegovog ponovnog izbora bili rezultat zapadne urote.

Sporni reizbor Lukašenka u augustu 2020. koji su opozicija i Zapad ocijenili namještenim, potaknuo je nezapamćene proteste što su sedmicama potresali zemlju (EPA)

“Munjeviti rat” stranih sila protiv Bjelorusije nije uspio, rekao je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, govoreći o velikom protestnom pokretu koji je u 2020. destabilizirao vlast.

“Bjelorusija je pretrpjela jedan od najžešćih napada izvana”, rekao je Lukašenko, ocijenivši da su višesedmični protesti desetaka hiljada Bjelorusa protiv njegovog reizbora bili rezultat zapadne urote.

“Međutim, Blitzkrieg nije uspio i mi smo zadržali (kontrolu) u zemlji”, rekao je na sastanku najviših dužnosnika svog režima. “Uprkos napetosti koju su snage izvana umjetno stvorile u društvu, preživjeli smo”.

Bjeloruski predsjednik je bio najavio da će na ovoj Svebjeloruskoj narodnoj skupštini iznijeti plan ustavnih i institucijskih reforma. U četvrtak je pozvao izaslanike da “promišljaju” o tome.

Izmjene zakona

“Moramo pažljivo proučiti pitanja o razvoju društva, o ulozi građana u političkom životu zemlje i razmisliti o mogućim izmjenama osnovnog zakona”, rekao je na tom sastanku na kojem je učestvovalo 2.700 njegovih odanih ljudi i niko iz opozicije.

“Jednom ćete izabrati drugog Lukašenka, ili nekog drugog”, rekao je bjeloruski predsjednik koji je na dužnosti od 1994.

Njegov sporni reizbor u augustu 2020. koji su opozicija i Zapad ocijenili namještenim, potaknuo je nezapamćene proteste što su sedmicama potresali zemlju.

Međutim, režim je uspio zaustaviti proteste masovnim pritvaranjima, policijskim nasiljem te hapšenjem i protjerivanjem svih istaknutih predstavnika protestnog pokreta.

Izvor: Agencije