Katar radi na oživljavanju Iranskog nuklearnog sporazuma

MInistar Al Thani kaže da je Katar u kontaktu i sa Iranom i sa SAD-om, zbog strateških odnosa koje ima s obje zemlje.

Katar radi na deeskalaciji kroz politički i diplomatski proces povratka nuklearnom sporazumu, rekao je Al Thani (AFP)

Katar radi na spuštanju tenzija u regiji, naporima za oživljavanjem Iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, citirali su državni mediji riječi ministra vanjskih poslova te zemlje.

Ranije ove sedmice, ministar šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani obavio je dva razgovora sa američkim izaslanikom za Iran Robertom Malleyom i savjetnikom za američku nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena pokušava pronaći način da oživi nuklearni sporazum koji je Iran potpisao sa svjetkim silama, a prema kojem su toj zemlji ublažene sankcije u zamjenu za odustajanje od nuklearnog programa.

SAD se 2018. godine povukao iz sporazuma, dok je tadašnji američki predsjednik Donald Trump Iranu ponovo uveo sankcije.

„Država Katar radi na deeskalaciji kroz politički i diplomatski proces povratka nuklearnom sporazumu“, rekao je Al Thani, prenijela je katarska državna agencija QNA.

Čelnik Američke centralne komande general Kenneth McKenzije ranije je ove sedmice rekao da Katar zbog svog geografskog položaja može kao posrednik pomoći odnosima Irana i SAD-a.

Nada u nastavak razgovora

Al Thani kaže da je Katar u kontaktu i sa Iranom i sa SAD-om, zbog strateških odnosa koje ima s obje zemlje.

Prošlog mjeseca, iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif pozdravio je poziv Katara zaljevskim državama da se uključe u dijalog s Teheranom.

Doha izražava nadu da će Iran i njegovi arapski susjedi nastaviti razgovore.

Kaar, koji sa Iranom dijeli nalazišta plina, godinama poziva arapske zemlje da stupe u pregovore s Iranom. Saudijska Arabija i UAE optužuju Iran za poticanje nemira na Bliskom istoku, što Teheran poriče.

Trumpova administracija radila je na izgradnji ujedinjenog fronta protiv Irana u Zaljevu, te je bila angažovana na dogovoru nekoliko zaljevskih zemalja sa Izraelom o normalizaciji odnosa.

Izvor: Al Jazeera i agencije