Iran: Nova vojna vježba, kopnene snage na iračkoj granici

U izvještaju državnih medija se precizira da je cilj uvježbavanje i procjena spremnosti snaga, a koristit će se i dronovi i helikopteri.

Posljednjih mjeseci Iran je intenzivirao svoje vojne vježbe sa ciljem da izvrši pritisak na američkog predsjednika Joea Bidena zbog nuklearnog sporazuma (Reuters)

Državna televizija je potvrdila da je Iranska revolucionarna garda započela danas vježbu kopnenih snaga u blizini iračke granice, prenosi Tanjug pozivajući se na AP.

U izvještaju državnih medija se precizira da se godišnja vježba izvodi na jugozapadu zemlje i ima za cilj uvježbavanje i procjenu spremnosti snaga, a u vježbi će se koristiti i dronovi i helikopteri, navodi agencija.

Pritisak na Bidena

Posljednjih mjeseci Iran je intenzivirao svoje vojne vježbe sa ciljem da izvrši pritisak na američkog predsjednika Joea Bidena zbog nuklearnog sporazuma, koji je najavio da bi mu Amerika mogla ponovo pristupiti.

Bivši predsjednik Donald Trump je 2018. jednostrano povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma, kojim se Teheran složio da ograniči obogaćivanje uranija u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Kada je SAD vratio sankcije, Iran je postepeno i javno napustio ograničenja iz sporazuma o svom nuklearnom razvoju.

Predsjednik Irana Hassan Rouhani rekao je u četvrtak da Iran još nije primijetio nikakve znakove dobre volje od nove američke administracije.

Rouhani je rekao da, ako je nova američka administracija iskrena u svojim obećanjima, mora započeti novi put i riješiti probleme koje je prethodna administracija prouzrokovala Iranu.

Rekao je da je nova američka administracija različita u riječima, ali u praksi se ništa nije promijenilo, navela je IRNA, a prenosi Fena.

Izvor: Agencije