IOM poručio EU: Zaustavite nasilje nad migrantima

Iz Međunarodne organizacije za migracije ističu kako i dalje dobijaju dokumentirane izvještaje o kršenju ljudskih prava migranata.

U svakom trenutku potrebno je poštivati osnovne slobode i prava svih ljudi (EPA - Ilustracija)

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) pozvala je Evropsku uniju i države članice da poduzmu hitne mjere za zaustavljanje nasilja nad migrantima i izbjeglicama, uključujući djecu, na vanjskim granicama EU-a.

Kako se navodi u saopćenju, do IOM-a i dalje dolaze izvještaji s nizom dokumenata koji dokazuju kršenje ljudskih prava, kao i međunarodnih prava i konvencija, što uključuje Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, prenosi portal Klix.ba.

Iz ove organizacije naglašavaju kako su se tokom direktnog kontakta s migrantima kroz priče ljudi, ali i medijske sadržaje, mogli uvjeriti u brutalnost kojoj su migranti bili izloženi prije nego što su vraćeni s morskih i kopnenih granica koje vode prema EU.

“Upotreba prekomjerne sile i nasilja nad civilima je neopravdana“, kaže šef osoblja IOM-a Eugenio Ambrosi.

Alarmantna situacija na granicama

Također, Ambrosi je naglasio kako je u svakom trenutku potrebno poštivati osnovne slobode i prava svih ljudi.

“Suverenitet država, koji uključuje njihovu nadležnost da održavaju integritet svojih granica, mora biti usklađen s njihovim obavezama prema međunarodnom pravu, kao i poštovanjem osnovnih ljudskih prava i slobode svih građana“, navodi čelnik IOM-a.

Kako se navodi, alarmantna situacija na vanjskim granicama EU-a naglašava potrebu za poboljšanjem politika i upravljanja migracijama, kao i politike azila.

Izvor: Agencije