IAEA: Iran počeo proizvodnju metal uranijuma

UN-ova agencija tvrdi da u pogonu u Esfahanu ima 3,6 grama metal uranija.

Metal uranijum može se koristiti i u proizvodnji nuklearnog oružja, tvrdi IAEA (Arhiva)

Iran je započeo proizvodnju metal uranijuma koji će koristiti kao gorivo za jedan od svojih nuklearnih reaktora, a to predstavlja još jedno kršenje međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu te zemlje, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Ta agencija Ujedinjenih nacija sa sjedištem u Beču saopštila je da je 8. februara ustanovila da u pogonu u Esfahanu u centralnom Iranu ima 3,6 grama metal uranijuma.

IAEA navela je da se ta vrsta uranijuma može koristiti i u proizvodnji nuklearnog oružja, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Istupanje SAD-a iz sporazuma

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa 5 plus 1, koju je činilo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Njemačka kao potpisnica u ime Evropske unije.

SAD je 2018. godine, odlukom doskorašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, jednostrano napustio međunarodni nuklearni sporazum kojim se Iran obavezao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Iran je nakon istupanja SAD-a počeo zanemarivati svoje obaveze prema sporazumu.

Izvor: Agencije