Georgia otvorila krivičnu istragu protiv Trumpa

Tužioci u okrugu Fulton u Georgiji istražuju pokušaj bivšeg predsjednika SAD-a Država Donalda Trumpa da poništi rezultate predsjedničkih izbora u novembru 2020.

Tužioci iz New Yorka su također otvorili krivične i građanske istrage o Trumpu zbog pitanja njegovog poslovanja. (EPA)

Tužioci u okrugu Fulton u Georgiji istražuju pokušaj bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da poništi rezultate predsjedničkih izbora u novembru 2020, prema sadržaju pisma u koje je uvid imala agencija Reuters.

Vijest da je otvorena istraga u Georgiji prvo je objavio New York Times, javlja Glas Amerike, a prenosi Tanjug.

Ovo je druga krivična istraga protiv bivšeg predsjednika Trumpa.

Tužiteljica okruga Fulton, Fani Willis, uputila je pismo zvaničnicima državne vlade pozivajući ih da sačuvaju dokumenta, uključujući ona koja se odnose na poziv tadašnjeg predsjednika Trumpa republikanskom državnom sekretaru Bradu Raffenspergeru, kada je vršio pritisak na njega da “pronađe još glasova”.

“Ovo je pitanje od visokog prioriteta i uvjerena sam da ćemo, kao kolege-zvaničnici za provođenje reda, koji smo položili zakletvu da ćemo braniti Ustav SAD-a i Georgije, naići na saradnju u prikupljanju informacija i dokaza o mogućim krivičnim djelima kroz intervjue, dokumenta, video snimke i elektronske zapise”, navodi se u pismu datiranom na 10. februar.

Pritisak Bijele kuće

Raffensperger kaže da je sa Trumpom razgovarao pod pritiskom Bijele kuće.

“Ovo pismo je obavještenje da svi zapisi koji se potencijalno odnose na provođenje općih izbora 2020. moraju da budu sačuvani, i da se sa posebnom brigom i pažnjom odvoje i sačuvaju oni koji mogu da budu dokaz pokušaja da se utiče na osobe koje su učestvovale u provođenju izbora”, izjavio je on.

U ponedjeljak, Raffenspergerov ured je otvorio istragu o Trumpovom telefonskom pozivu državnom sekretaru 2. januara, u kojem je izvršio pritisak na njega da poništi pobjedu Joea Bidena u toj državi, zbog nedokazanih tvrdnji o izbornim prevarama, dodao je Glas Amerike.

Kao glavni izborni zvaničnik Georgije, Raffensperger je nadzirao nekoliko ponovljenih brojanja glasova od 3. novembra, a svako novo prebrojavanje je imalo isti rezultat – da je južna američka država tijesnom većinom podržala Bidena.

Tužioci iz New Yorka su također otvorili krivične i građanske istrage o Trumpu zbog pitanja njegovog poslovanja.

Izvor: Agencije