Foreign Policy: Vrijeme je da SAD usvoji stetoskop diplomatiju na Bliskom istoku

Pandemija je prilika da predsjednik Joe Biden pomogne regiji Bliskog istoka da ostvari neophodni napredak.

SAD može pomoći zemljama Bliskog istoka da poboljšaju zdravstvenu komunikaciju i razmjenu podataka (Getty)

Američki časopis Foreign Policy objavio je članak u kojem navodi da administracija američkog predsjednika Joea Bidena, koja radi na obnavljanju američkog utjecaja u svijetu, ne bi trebala gledati na istrošene opcije koje su usredotočene na odbranu ili osiguravanje opskrbe naftom, već da umjesto toga pažnju usmjeri na nužnost ulaganja u ljudski kapital koji dokazano poboljšava uvjete života ljudi i jača njihovo povjerenje u Sjedinjene Američke Države.

Autori članka, Maya Kahwagi, američka doktorica libanskog porijekla, i Kermit Jones, američki vojni doktor, vjeruju da je pandemija korona virusa prilika da predsjednik Biden pomogne regiji Bliskog istoka da ostvari neophodni napredak i preraste u središte zdravstvene tehnologije.

Uzastopne američke administracije isprobale su mnogo različitih politika na Bliskom istoku, a mnoge od njih su pogoršale situaciju u regiji. Prema tome, došlo je vrijeme za humaniji i praktičniji pristup, smatraju autori teksta.

Ulaganje u zdravstvo

Strateško ulaganje u zdravstveni sistem i zdravlje stanovništva, navodi se u članku, spadaju u ulaganja koja su se pokazala uspješnim. Dakle, ako je Biden ozbiljan u vezi sa sloganom “bolja ponovna izgradnja”, trebao bi iskoristiti haos izazvan pandemijom korona virusa za jačanje „stetoskop“ diplomatije, koja bi na bolji način pomogla Bliskom Istoku i svijetu.

Prema autorima, Washington može pomoći da se premosti jaz na nivou zdravstvene zaštite između susjednih zemalja na Bliskom istoku. Također, može pomoći tim zemljama da poboljšaju zdravstvenu komunikaciju i razmjenu zdravstvenih podataka.

U članku se objašnjava da su zapadne demokratije decenijama ulagale milijarde dolara na Bliski istok za razne programe civilnog i vojnog razvoja, dok je američka pomoć prije napada 11. septembra 2001. bila usmjerena na dobro upravljanje i odnose između Izraela i njegovih arapskih susjeda.

Nakon tih napada, veliki dio američke potrošnje u regiji usmjeren je na Irak i Levant radi suprotstavljanja izravnim vojnim prijetnjama američkim interesima. Uprkos svemu tome, situacija u regiji ostaje nestabilna, a Irak je pretrpio najgori ekonomski pad u 2020. godini. Također, pandemija korona virusa pogoršala je libansku valutnu krizu, dovela je do slabljenja zdravstvenih usluga i rasta ekonomske nejednakosti.

Preispitivanje pomoći regiji

Kahwagi i Jones smatraju da je došlo vrijeme da Sjedinjene Američke Države preispitaju svoju pomoć regiji. Kao što pokazuju mnoge studije, određene vrste strateške pomoći koje nisu vojnog karaktera – posebno one koje smanjuju ekonomsku nejednakost, poput obrazovanja i ulaganja u javno zdravstvo, mogu povećati ekonomsku proizvodnju zemlje, poboljšati njen zdravstveni status i smanjiti rizik od sukoba.

Stoga bi Bidenova administracija trebala težiti poboljšanju odnosa Sjedinjenih Američkih Država s Bliskim istokom kroz ”stetoskop” diplomatiju koja se fokusira na poboljšanje zdravstvene zaštite u zemljama u regiji, piše Foreign Policy.

Izvor: Al Jazeera