Dio republikanaca razmatra osnivanje nove stranke

Više od 120 republikanaca raspravljalo je o novoj stranci jer se njihova partija nije suprotstavila Trumpu i potkopavanju američke demokratije.

Upitan o mogućnosti treće stranke, Trumpov glasnogovornik Jason Miller rekao je da su to "gubitnici" (EPA)

Nekoliko desetaka republikanskih dužnosnika, koji smatraju da se njihova stranka ne želi suprotstaviti bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovom potkopavanju američke demokratije, u pregovorima je o osnivanju nove stranke desnog centra, prenosi britanska agencija Reuters.

U razgovore su uključeni bivši izabrani republikanci – zvaničnici vlada Ronalda Reagana, Georgea Busha mlađeg i starijeg i samog Trumpa, bivši ambasadori i stratezi, otkrilo je agenciji Reuters četvero ljudi upoznato s pregovorima, prenosi Hina.

Prošli petak više od njih 120 videopozivom je raspravljalo o novoj stranci koja bi se zasnivala na platformi “principijelnog konzervatizma”, što uključuje poštivanje Ustava i vladavine prava.

Plan im je imati svoje kandidate u nekim od političkih utrka, a u drugima podržati kandidate desnog centra, bili oni republikanci, neovisni ili demokrati.

Evan McMullin, kandidat 2016. na predsjedničkim izborima, za Reuters je rekao da je bio jedan od domaćina videokonferencije s bivšim dužnosnicima zabrinutima Trumpovim upravljanjem strankom. Kazao je kako je 40 posto onih u pozivu podržalo ideju nove stranke, a da se razmatra i formiranje “frakcije” koja bi mogla djelovati i u sklopu republikanaca.

Radikalizacija stranke

U razgovoru su bili i John Mitnick, savjetnik u ministarstvu domovinske sigurnosti pod Trumpom, bivši zastupnik Charlie Dent te Elizabeth Neumann i Miles Taylor, također dužnosnici domovinske sigurnosti pod Trumpom.

Pozivi za osnivanjem nove političke grupacije pokazatelj su razdora koji su Trumpove tvrdnje o izbornoj prevari i neredi 6. januara na Kapitolu stvorili među republikancima. Većina članova stranke i dalje su odani bivšem predsjedniku, ali dio njih želi novi smjer.

Učesnici videokonferencije odmetnutih izrazili su razočarenje što je više od polovine republikanaca u Kongresu, osam senatora i 139 zastupnika donjeg doma, glasalo protiv potvrde pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima, nekoliko sati nakon upada nasilne gomile na Capitol.

“Veliki dijelovi Republikanske stranke radikalizirani su i prijetnja američkoj demokratiji”, rekao je McMullin za Reuters.

“Stranka se treba vratiti istini, razumu i osnivačkim idealima, ili očito mora nastati nešto novo.”

Upitan o mogućnosti treće stranke, Trumpov glasnogovornik Jason Miller rekao je da su to “gubitnici koji su napustili republikance kad su glasali za Bidena”.

Izvor: Agencije