Demokrate krive Donalda Trumpa za nerede u Capitolu

Treći dan se nastavlja s iznošenjem optužbi protiv bivšeg predsjednika, kojem se u Senatu sudi za ‘poticanje na pobunu’ u smrtonosnom napadu na Kongres SAD-a.

Advokati Donalda Trumpa bi trebali svoje argumente početi iznositi u petak (Reuters)

Nakon što su u srijedu demokratski tužitelji iznijeli videodokaze o napadu pristalica Donalda Trumpa na Capitol 6. januara, u četvrtak je nastavljeno suđenje bivšem američkom predsjedniku, kojem se u Senatu sudi za “poticanje na pobunu”.

Trumpovi advokati, koji bi trebali svoje argumente početi iznositi u petak, računaju na argument da je govor bivšeg predsjednika zaštićen načelima slobode govora.

Odbrana: Bit će nam dovoljan jedan dan

Demokratski tužitelji argumentirali su Trumpove postupke prije i nakon skupa, uključujući tvitove koje je objavljivao tokom upada njegovih pristalica u Capitol, što pokazuje da je podržavao njihov rad.

Dok tim demokrata, koji u ovom slučaju ima funkciju tužitelja, već drugi dan iznosi argumente za opoziv sada već bivšeg predsjednika, iz suprotnog tabora tvrde da će njima biti dovoljan jedan dan za odbranu Trumpa.

“Mi ćemo sve naše dokaze prezentirati u petak”, rekao je Jason Miller, savjetnik bivšeg predsjednika.

Trumpov pravni tim, na čelu s advokatima Bruceom Castorom i Davidom Schoenom, pokušat će oboriti dokaze demokrata te pokušati dokazati da je sam proces opoziva neustavan, jer Trump više nije predsjednik.

‘Poticao svoje glasače na nasilje’

Također će insistirati na tome da se Trumpove izjave prije nereda ne mogu protumačiti kao huškačke i ohrabrujuće, već da je to jednostavno njegovo Ustavom zagorantirano pravo na slobodu govora.

Zastupnik Jamie Raskin, vodeći demokratski tužitelj na suđenju Trumpu, rekao je senatorima da je Trump i prije 6. januara svojim ponašanjem odobravao i podsticao nasilničko ponašanje svojih glasača.

“Opet i iznova podržavao je nasilje, a njegove pristalice su slušale i dobijale poruku. Tek nakon upada u Capitol je rekao da ne budu nasilni”, kazao je Raskin.

“Rekao je da se fizički obračunaju sa svima koji im se usprotive, a da će im on platiti kazne”, dodao je.

‘Trump je pozvao rulju’

Američka predstavnica Diana DeGette kazala je da je događaje koji su se dogodili u Capitolu direktno podržao Trump.

“Znamo ko je 6. januara ‘upalio prekidač’. Donald Trump je pozvao rulju da dođe u Kapitol i ‘spriječi krađu’”, rekla je.

“Svi uhapšeni će biti optuženi za ono što su uradili”, poručila je DeGette.

“Neko ih je pozvao, a taj neko je bivši predsjednik SAD-a.”

Izvor: Al Jazeera