Demokrate prikazale snimak nasilja: Objesite Pencea

Na snimcima se vide sukobi demonstranata i policije na tridesetak metara od prostorije u kojoj se Pence sklonio sa porodicom, gdje je dio okupljenih postavio vješala.

Na snimcima se vide sukobi demonstranata i policije na tridesetak metara od prostorije u kojoj se Pence sklonio sa porodicom (C-SPAN)

Demokrate iz Predstavničkog doma, koje u Senatu predstavljaju optužnicu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, prikazale su do sada neobjavljeni video snimak nasilja dijela Trumpovih pristalica tokom upada u Capitol Hill, na kojem se vide kako traže predsjednicu Predstavničkog doma Nancy Pelosi i tadašnjeg potpredsjednika SAD uzvikujući “Objesite Mikea Pencea”.

Na snimcima se vide sukobi demonstranata i policije na tridesetak metara od prostorije u kojoj se Pence sklonio sa porodicom, gdje je dio okupljenih postavio vješala, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Video materijali odnose se na period od oko jedan sat popodne 6. januara kada se prva grupa Trumpovih pristalica pojavila pred kompleksom Capitol Hilla i kasnije nasilno provalila u to zdanje, do trenutka kada je opsada završena.

Stacey Plaskett, jedna od menadžerki za opoziv, istakla je tokom suđenja Trumpu da učesnici skupa “Spasimo Ameriku”, nisu imali dozvolu da marširaju do Capitol Hilla sve dok se, kako je rekla, bivši predsjednik nije umiješao, navodi Glas Amerike.

Kongresmen iz Marylanda, Jamie Raskin, glavni demokrata koji iznosi argumente otpužnice, najavio je da će menadžeri za opoziv prikazati nove uznemirujuće snimke nasilja u Capitolu i posebno upozorio roditelje i nastavnike na njihov sadržaj.

Trump nije bio nevini promatrač

Raskin je rekao da će iznijeti dokazi pokazati da Trump nije bio nevini posmatrač događaja, već da se odrekao dužnosti glavnokomandujućeg i postao glavni podstrekivač, a da su njegovi postupci mogli da poremete miran prijenos vlasti, prvi put u historiji.

Demokratski kongresmen se pozvao na niz Trumpovih tvitova i izjava datih prije opsade, uključujući poziv pristalicama na sam dan nemira da se “pakleno bore jer u suprotnom neće imati zemlju.”

Raskin je naglasio da će dokazi pokazati da je Trump bio upozoren da bi njegove pristalice mogle da napadnu Capitol, da nimalo nije bio iznenađen nasiljem i da je počinio ogromno krivično djelo protiv Ustava i naroda, te da je odgovoran za “najveće kršenje predsjedničke zakletve” u historiji Amerike.

Menadžeri za opoziv, kongresmeni u ulozi tužioca i Tumpova odbrana imaju 16 sati u toku dva dana da iznesu svoje dokaze, nakon čega će senatori imati ukupno četiri sata za postavljanje pitanja.

Demokrate metodično pokušavaju da dokažu da napad na Capitol nije bio izolovani i spontani incident nakon jednog održanog govora, već da su Trumpove tvrdnje o prevarama na novembarskim izborima, koje je svojim pristalicama iznosio mjesecima, postavile temelje za događaje 6. januara.

Izvor: Agencije