CDC: Neki vakcinisani ne moraju u karantin nakon izloženosti zaraženoj osobi

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti odredio je stroge kriterije za ljude koji nakon vakcinisanja više ne bi trebali u karantin, uključujući primanje obje doze vakcine.

Potpuno vakcinisane osobe koje ne idu u karantin moraju i dalje paziti na simptome (EPA)

Osobe koje su primile punu dozu vakcina protiv COVID-a 19 mogu izbjeći standardni postupak 14-dnevnog karantina nakon izloženosti zaraženoj osobi sve dok ostanu asimptomatske, savjetovali su američki stručnjaci za javno zdravstvo.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je kako se pokazalo da vakcine sprečavaju simptomatski COVID-19, za koji se smatra da ima veću ulogu u prenosu virusa od asimptomatske bolesti, prenosi Hina.

“Individualne i društvene koristi izbjegavanja nepotrebnog karantina mogu premašiti potencijalni, ali nepoznati rizik prenosa (među vakcinisanim osobama)”,  ističe CDC.

Primanje obje doze

Agencija je odredila stroge kriterije za ljude koji nakon vakcinisanja više ne bi trebali u karantin, uključujući primanje obje doze vakcine.

Potpuno vakcinisane osobe koje ne idu u karantin moraju i dalje paziti na simptome 14 dana nakon izloženosti.

Vakcine Pfizera i Moderne u dvije doze odobrene su za hitnu upotrebu u Sjedinjenim Američkim Državama. Kompanija Johnson & Johnson podnijela je prošle sedmice zahtjev za američko odobrenje svoje vakcine koja se daje u jednoj dozi.

Izvor: Agencije