Cavusoglu: Turska i Katar doprinose mirnom rješavanju kriza u regiji

Dvije prijateljske zemlje imaju dobre odnose i stalno rade na njihovom dodatnom unapređivanju, rekao je šef turske diplomatije.

Osim bilateralnih odnosa, ministri vanjskih poslova Turske i Katara razgovarali su i o nizu regionalnih pitanja (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u četvrtak da bilateralni odnosi Turske i Katara svakodnevno jačaju na svim poljima.

Nakon što je posjetio Kuvajt i Oman, šef turske diplomatije doputovao je u zvaničnu posjetu Kataru i u Dohi se sastao s kolegom Sheikhom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al-Thanijem.

Nakon sastanka dvojice ministara i sastanka proširenih delegacija dvije zemlje, Cavusoglu je novinarima kazao da Turska i Katar imaju dobre odnose i da stalno rade na njihovom dodatnom unapređivanju, prenosi Anadolija.

Za prosperitet u regiji

Cavusoglu je pozdravio i važnim početkom ocijenio pokrenuti postupak normalizacije odnosa između Katara i nekoliko zaljevskih zemalja.

“Ukidanje blokade i sankcija Kataru je bio važan početak, a nadam se da će se odnosi između bratskih zaljevskih zemalja u potpunosti normalizirati u narednom periodu”, kazao je on.

Naglasivši značaj stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u zaljevskoj regiji, Cavusoglu je rekao kako Turska želi dalje razvijati odnose sa svim zemljama u regiji, kao i s regionalnim organizacijama, poput Vijeća za zaljevsku saradnju (GCC).

Osim bilateralnih odnosa, ministri vanjskih poslova Turske i Katara razgovarali su i o nizu regionalnih pitanja.

Podrška Libiji i narodu

Cavusoglu je rekao da te dvije zemlje i dalje žele podržavati Libiju i njenu novu administraciju kako bi mogla zadovoljiti očekivanja libijskog naroda.

Kazao je kako je za sirijsku krizu neophodno pronaći političko rješenje i da su Turska i Katar saglasni o tome.

“Kao što vidite, ne radimo samo na poboljšanju naših bilateralnih odnosa, već Turska i Katar rame uz rame rade i doprinose mirnom prevazilaženju problema u regiji”, poručio je Cavusoglu.

I šef katarske diplomacije Al-Thani je pohvalio odnose dviju zemalja, nazvavši ih veoma posebnim i važnim.

Zahvalio se Turskoj na podršci procesu posljednjeg samita GCC-a, koji je zaključen pomirenjem Katara i njegovih zaljevskih susjeda.

“Naši odnosi s Turskom su posebni i radujemo se njihovom dodatnom razvoju”, kazao je Al-Thani.

Čestitke emiru Katara

Komentirajući nedavna dešavanja u Libiji, Al-Thani je rekao da Katar i Turska nastavljaju podržavati braću u Libiji, s nadom da će nova vlada te zemlje uskoro biti formirana.

Nakon sastanka s Al-Thanijem, Cavusoglua je primio i katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani.

“Prenio sam pozdrave predsjednika [Turske] Recepa Tayyipa Erdogana katarskom emiru Sheikhu Tamimu. Katar je izašao još jači iz posljednjeg spora u Zaljevu. Čestitao sam mu na vodstvu tokom tog procesa”, naveo je Cavusoglu na Twitteru.

Izvor: Agencije