Britanski naučnici otkrili hlorovodik na Marsu

Dvojica britanskih naučnika otkrila su vodeno isparavanje u atmosferi Marsa što je novi prilog tezi da je na crvenom planetu nekoć postojao život.

Naučnici se uglavnom slažu da je Mars u prošlosti obilovao tekućom vodom, s jezerima i rijekama (Reuters)

Dvojica britanskih naučnika otkrila su vodeno isparavanje u atmosferi Marsa što je novi prilog tezi da je na ovom planetu nekoć postojao život, prenosi Hina.

Naučnici se uglavnom slažu da je Mars u prošlosti obilovao tekućom vodom, s jezerima i rijekama. Danas je sva voda ovog planeta uglavnom zarobljena u ledenim kalotama ispod površine.

Međutim, nova studija koju su u časopisu Science Advances objavili britanski naučnici univerziteta Open University, sugerira da se dio te vode ispušta u obliku hlorovodika u Marsovu atmosferu.

Otkriće je ostvareno zahvaljujući malenom uređaju NOMAD – koji je učvršćen na sondi ExoMars Evropske svemirske agencije (ESA) i ruskog Roskozmosa, a koji mjeri svjetlost što prolazi kroz Marsovu atmosferu.

Zajednički rusko-evropski projekat

Zajednički rusko-evropski projekt ExoMars-2016 prvi je put otkrio hlorovodik u atmosferi crvenog planeta ukazujući na nepoznate hemijske procese, saopćila je u četvrtak ruska svemirska agencija Roskosmos.

“Instrument NOMAD temeljito mijenja naše shvaćanje evolucije vode na Marsu”, kaže doktor Manish Patel, jedan od autora studije.

Instrument “pruža dosad neviđeno saznanje o izotopima vode u atmosferi Marsa ovisno o vremenu i njihovoj lokalizaciji na planetu” i to je “ključan element za razumijevanje kako je Mars s vremenom izgubio svoju vodu” i posljedično tome “prestao biti planet na kojem je moguć život”.

Sue Horne, voditeljica svemirskog istraživanja u Britanskoj svemirskoj agenciji, ocjenjuje da su ta istraživanja “ključan element u našem nastojanju da otkrijemo tajnu crvenog planeta”.

“Ako shvatimo kako se odvija isparavanje vode na Marsu to će nam pomoći u traženju odgovora na ključno pitanje: je li bilo života na Marsu?”, kaže Horne.

‘Gužva na Marsu’

Nova studija objavljena je u sedmici ‘velike gužve’ na Marsu. Upravo u srijedu,  kada je studija objavljena u naučnom časopisu, kineska sonda Tianwen-1 ušla je u Marsovu orbitu, više od pola godine nakon lansiranja u okviru ambicioznog svemirskog programa koji je Kina počela.

Dan ranije, sonda Hope (ili na arapskom Amal) Ujedinjenih Arapskih Emirata uspješno se postavila u Marsovu orbitu.

Konačno, 18. februara očekuje se i dolazak američkog rovera Perseverance. U najambicioznijoj do danas američkoj misiji na Mars, tonu teški Perserverance pokušat će spustiti se u stjenovitu depresiju sa strmim liticama nazvanu Krater Jezero.

Izvor: Agencije