Blinken neodređen prema Istočnom Jerusalemu, Golan smatra izraelskim

Američki diplomata je ponovio da SAD planira zadržati ambasadu u Jerusalemu.

Palestinske vlasti insistiraju da Istočni Jerusalem, koji je pod okupacijom Izraela, treba biti glavni grad buduće palestinske države (Reuters)

Američki državni sekretar Antony Blinken odbio je podržati ideju da okupirani Istočni Jerusalem bude glavni grad buduće palestinske države, rekavši da se strane „trebaju razgovarati o pitanjima o konačnom dogovoru“.

U intervjuu za CNN, Blinken je ponovio da administracija Joea Bidena planira zadržati američku ambasadu u Izraelu u Jerusalemu, gdje ju je premjestio bivši predsjednik Donald Trump.

Trump je u decembru 2017. objavio da SAD priznaje Jerusalem kao glavni grad Izraela, a u maju sljedeće godine, tamo je premjestio američku ambasadu.

Jerusalem ostaje u srcu decenijama dugog konflikta na Bliskom istoku, a palestinske vlasti insistiraju da Istočni Jerusalem, koji je od 1967. pod nelegalnom okupacijom Izraela, treba biti glavni grad buduće palestinske države.

Kritike na društvenim mrežama

Upitan da li će i Bidenova administracija Golansku visoravan smatrati dijelom Izraela, američki diplomata je rekao da hoće. Izraelsko osvajanje visoravni od Sirije 1967. godine, međunarodno pravo smatra nelegalnim.

„Ostavljajući po strani legalnost te teme, Golan je u praksi veoma značajan za izraelsku sigurnost“, rekao je Blinken u intervjuu.

„Dok god je Assad na čelu Sirije, Iran i vojne snage koje podržava prisutni u toj zemlji, Izrael je pod sigurnosnom prijetnjom“, dodao je.

Blinkenovi komentari naišli su na kritike na društvenim mrežama. Politički analizičar Omar Baddar kaže da su te primjedbe jasno dale do znanja koliko će „politika administracije SAD-a biti bijesno pristrana prema Izraelu”.

“Blinken izričito podržava izraelsko nezakonito i naširoko osuđivano proglašenje Jerusalema glavnim gradom”, napisao je Baddar na Twitteru.

„Upitan da li će podržati palestinski glavni grad u okupiranom Istočnom Jerusalemu (iz kojeg se Izrael, prema međunarodnom pravu, obavezan povući), Binken je ostao nedorečen“, dodao je.

Trumpova administracija optuživana je za otvorenu podršku Izraelu.

‘Željezna podrška’ Izraelu

U četiri godine njegovog mandata, SAD je srezao američku pomoć Palestincima, te povukao sredstva za agenciju UN-a za izbjeglice, od čega zavise milioni Palestinaca kojima trebaju obrazovanje, hrana i sredstva za život.

U suprotnosti sa stavovima međunarodne zajednice, Trumpova administracija je priznala suverenitet Izraela nad Jerusalemom i okupiranom Golanskom visoravni, te je objavila da jevrejska naselja na okupiranoj teritoriji ne smatra nelegalnim.

Iako je Biden nagovijestio da će njegova administracija obnoviti politiku Washingtona iz perioda prije Trumpa, koja se protivi proširenju ilegalnih naselja, on ipak pruža “željeznu podršku” Izraelu.

Analitičari su i ranije nagovijestili da će Bidenova politika prema Izraelu vjerovatno biti samo nastavak, a ne obrat u odnosu na prethodnu administracju.

Izvor: Al Jazeera