SAD: Uvedene sankcije za deset mijanmarskih vojnih zvaničnika

Među sankcionisanima su glavni komandant Min Aung Hlaing i njegov zamjenik Soe Win.

Premijerka Aung San Suu Kyi koja je u puču skinuta s vlasti nalazi se u pritvoru (Reuters)

Sjedinjene Američke Države (SAD) u četvrtak su uvele sankcije za deset mijanmarskih vojnih zvaničnika zbog njihove uloge u svrgavanju civilnih vlasti u toj zemlji, javlja Anadolija.

”Kao što je predsjednik Joe Biden rekao, puč 1. februara bio je direktan napad na tranziciju Burme ka demokratiji i vladavini prava“, istakla je ministrica finansija Janet Yellen.

U saopćenju se navodi kako Ministarstvo finansija i trezora stoji uz narod Burme, kako američka administracija naziva Mijanmar, te da radi što može kako bi mu pomogla u naporima da osigura slobodu i demokratiju.

Trojica generala na crnoj listi

Među sankcionisanima su glavni komandant Min Aung Hlaing i njegov zamjenik Soe Win.

Obojica su sankcionisani i 2019. godine zbog kršenja ljudskih prava muslimanske manjine Rohinja, koja su provodili pripadnici mijanmarske vojske.

Također, Myint Swe, bivši vojni zvaničnik koji je sada prvi potpredsjednik Mijanmara i trojica generala uvršteni su na američku crnu listu.

Sankcije Mijanmaru

Američki predsjednik Joe Biden odobrio je izvršnu naredbu za uvođenje sankcija odgovornima za puč koji se dogodio 1. februara u Mijanmaru.

Biden je rekao da naredba omogućava njegovoj administraciji da “hitno uvede sankcije vojnim liderima koji su vodili puč, što će uključiti i njihove poslovne interese i članove njihovih porodica”, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Biden je rekao da će Washington već ove sedmice odrediti glavne odgovorne, kao i da će uvesti strožiju kontrolu prilikom izvoza u Mijanmar.

Premijerka u pritvoru

Sjedinjene Američke Države su spremne da uvedu i dodatne mjere, kazao je predsjednik SAD-a.

Demokratski izabrani lideri Mijanmara zatvoreni su 1. februara, u akciji koju je izvela vojska pod komandom višeg generala mijanmarske armije Min Aung Hlainga.

Premijerka Aung San Suu Kyi koja je u puču skinuta s vlasti nalazi se u pritvoru, a policija je protiv nje podigla optužnicu.

Oživljena sjećanja na polustoljetnu vojnu vladavinu

Vojni puč 1. februara i zatvaranje izabrane civilne čelnice Aung San Suu Kyi izazvao je masovne protesta širom južnoazijske zemlje od 53 miliona stanovnika te sve jači pokret građanskog neposluha koji je zahvatio bolnice, škole i vladine urede.

Neredi su oživjeli sjećanje na gotovo polustoljetnu vojnu vladavinu koja je trajala do 2015.

Obećanja vojnog zapovjednika Min Aung Hlainga u njegovom prvom obraćanju od preuzimanja vlasti u ponedjeljak da će na kraju održati nove izbore izazvala su prezir.

On je ponovio nedokazane optužbe za prevaru na izborima u novembru prošle godine, koje je uvjerljivo osvojila Nacionalna liga za demokraciju (NLD) Suu Kyi.

Zapadne vlade široko su osudile puč, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda zatražilo je puštanje Suu Ky, a u petak će Vijeće UN-a za ljudska prava, na zahtjev Velike Britanije i Evropske unije, održati posebno zasjedanje na kojem će se raspravljati o krizi.

Izvor: Al Jazeera i agencije