AstraZeneca: Najesen vakcina efikasna protiv novih sojeva

Prema planu, klinička ispitivanja trajat će šest do devet mjeseci, kako bi vakcina do jeseni bila dostupna, rekao je izvršni direktor farmaceutske kompanije.

Naša vakcina će imati veliki utjecaj na pandemiju COVID-19, rekao je Pascal Soriot (EPA)

Farmaceutska kompanija AstraZeneca saopćila je u četvrtak da će već od jeseni moći na tržište lansirati vakcinu protiv COVID-19 koja će biti efikasna protiv novih sojeva korona virusa.

Pascal Soriot, izvršni direktor AstraZenece, naveo je u saopćenju da će na proljeće početi klinička istraživanja kako bi vakcinu protiv COVID-19, koju su razvili u saradnji s Univerzitetom Oxford, prilagodili kako bi bila efikasna i protiv novih sojeva korona virusa, prenosi Anadolija.

Istakao je da će, prema planu, klinička ispitivanja trajati šest do devet mjeseci, kako bi vakcina do jeseni bila dostupna.

‘Vakcina za svijet’

Soriot je, također, kazao da britanska vlada vrlo brzo provodi program vakcinacije protiv COVID-19, dodajući da će se efekti programa vakcinacije u toj zemlji na broj zaraženih i umrlih moći osjetiti već od marta.

Vakcina koju su razvili AstraZeneca i Univerzitet Oxford nazvana je “vakcinom za svijet”, jer je jeftina i laka za distribuciju.

Međutim, masovno odobravanje u Evropi i svijetu je zaustavljeno sumnjama o količini doze koju treba ubrizgati i razmaku između vakcinacija.

Također je utvrđeno da je vakcina Oxford/AstraZeneca manje efikasna protiv mutiranog soja korona virusa koji je prvi put otkriven u Južnoafričkoj Republici.

‘Nije savršena, ali djeluje’

Soriot je rekao kako vakcina AstraZenece “nije savršena, ali djeluje” i imat će veliki utjecaj na pandemiju COVID-19, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Da li je savršena? Nije, ali je sjajna. Ko će još napraviti 100 miliona doza vakcine u februaru? Spasit ćemo na hiljade života i zato radimo naporno svaki dan”, poručio je.

Napomenuo je da će proizvodnju vakcine protiv COVID-19, koja trenutno iznosi 100 miliona doza mjesečno, povećati na 200 miliona.

Izvor: Agencije