Upozorenje za cunami na jugu Pacifika

Upozorenje je objavljeno nakon potresa od 7,7 stepeni, najjačeg od pet koji su pogodili jug Pacifika.

Potres se desio malo poslije ponoći, 415 kilometara istočno od Vaoa u Novoj Kaledoniji (Reuters)
Potres se desio malo poslije ponoći, 415 kilometara istočno od Vaoa u Novoj Kaledoniji (Reuters)

Zemljotres od 7,7 stepeni koji je pogodio južni dio Pacifičkog okeana izazvao je cunami, objavila je australska meteorološka agencija, prenosi Al Jazeera English, pozivajući se na agencije.

“Potvrđen cunami“, navodi se u objavi Australskog ureda za meteorologiju na Twitteru, uz upozorenje za otok Lord Howe, koji se nalazi 550 kilometara istočno od Australije.

Vijest o potresu koji se desio na jugu Pacifika prenijela je i Američka geološka agencija USGC) te objavila upozorenje za cunami za Novi Zeland, Novu Kaledoniju, Vanuatu i druge države koje se nalaze u tom području.

Kako se navodi, potres se desio malo poslije ponoći u četvrtak navečer, 415 kilometara istočno od Vaoa u Novoj Kaledoniji, na dubini od 10 kilometara, dodaju iz USGS-a.

Novozelandsko upozorenje

Iz američke agencije navode kako je riječ o najjačem od pet zemljotresa koji su se desili za sat vremena jugoistočno od grupe otoka.

Novozelandska državna agencija za vanredne situacije objavila je saopćenje u kojem se pozivaju ljudi da se drže dalje od obala.

“Očekujemo da priobalna područja Novog Zelanda budu pogođena jakim i neobičnim strujama i nepredviđenim udarima na obalama“, navodi se.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO