Slovenski infektolog o opasnosti novih sojeva korona virusa

Infektolog Andrej Trampuž kaže da je zbog opasnosti širenja novih sojeva korona virusa vrijeme za zaoštravanje, a ne popuštanje epidemioloških mjera.

Trampuž je rekao kako bi mogući novi val posebno mogao pogoditi mlađu populaciju (EPA - Ilustracija)

Slovenski infektolog Andrej Trampuž koji radi u berlinskoj klinici Charite kazao je u razgovoru za Slovensku televiziju da je zbog opasnosti širenja novih sojeva korona virusa vrijeme za zaoštravanje, a ne popuštanje epidemioloških mjera.

U prilogu vezanom za pojavu južnoafričke varijante novog korona virusa u austrijskom Tirolu, on je za RTV Slovenija kasno sinoć kazao da je ona opasna jer neka sadašnja cjepiva protiv tog soja neće biti  učinkovita, prenosi Hina.

Pooštravanje mjera

“Nadam se da će se i u Sloveniji mjere pooštriti jer će se nove verzije korona virusa brzo širiti”, kazao je, dodavši da političari ne bi smjeli davati lažne nade kako je trenutni  pad broja novih zaraza dovoljan razlog za ukidanje nekih restrikcija.

“Što prije to kažemo, to bolje”, rekao je Trampuž, dodavši da cjepivo AstraZenece vjerojatno neće dovoljno štititi pred pojavom novih sojeva koji bi mogli izazvati treći val epidemije, ne bude li se djelovalo kako treba.

Dodao je kako bi mogući novi val posebno mogao pogoditi mlađu populaciju.

Izvor: Agencije