Kim Jong-un odredio smjer odnosa s Južnom Korejom

Kim Jong-un odredio je smjer kojim će se njegova vladajuća Radnička partija kretati u odnosima s Južnom Korejom te u vanjskim poslovima, javila je zvanična novinska agencija Sjeverne Koreje.

Kim je prošlog mjeseca zatražio naprednije nuklearno oružje i rekao da su Sjedinjene Američke Države "naš najveći neprijatelj" (EPA)
Kim je prošlog mjeseca zatražio naprednije nuklearno oružje i rekao da su Sjedinjene Američke Države "naš najveći neprijatelj" (EPA)

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un odredio je smjer kojim će se njegova vladajuća Radnička partija kretati u odnosima s Južnom Korejom te u vanjskim poslovima, izvijestila je službena sjevernokorejska agencija KCNA.

Kim je prošlog mjeseca zatražio naprednije nuklearno oružje i rekao da su Sjedinjene Američke Države “naš najveći neprijatelj”, predstavivši oštar izazov američkom predsjedniku Joeu Bidenu samo nekoliko dana prije nego što je preuzeo dužnost.

Kim, koji je svoju moć učvrstio na januarskom kongresu imenovanjem za generalnog sekretara stranke, drugog dana plenarnog sastanka u utorak i dalje je raspravljao o petogodišnjem planu politike Pjongjanga, prenosi Reuters, piše Hina.

Odnosi sa Južnom Korejom

“Generalni sekretar u izvještaju je otkrio vojne zadatke koje će Narodna vojska i industrija streljiva izvršiti ove godine, kao i smjer budućih akcija koje će poduzeti sektor zadužen za poslove s Južnom Korejom te sektor zadužen za vanjske poslove, prije nego što je naglasio potrebu da ih se detaljno izvrši”, izvijestila je KCNA.

Iako je pokrenuo pitanje preoblikovanja odnosa s Južnom Korejom “kako zahtijevaju prevladavajuća situacija i promijenjena vremena”, Kim je kritizirao Seul zbog nuđenja saradnje u “ne osnovnim” područjima poput pomoći za COVID-19 i turizam te rekao kako bi trebao zaustaviti kupovinu oružja i provođenje vojnih vježbi sa SAD-om.

KCNA nije dala daljnje detalje sastanka, ali je izvijestila kako će se sastanak nastaviti barem još jedan dan.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO