Rusija: Potjernica za Leonidom Volkovim, saradnikom Navalnog

Volkov je rekao da s evropskim predstavnicima razgovara o mogućem uvođenju sankcija protiv visokih ruskih dužnosnika.

Saradnik Navalnog Volkov trenutno se nalazi u inostranstvu, prema navodima agencije Interfaks (Reuters)

Ruske vlasti izdale su potjernicu za Leonidom Volkovim, bliskim saradnikom opozicionara Alekseja Navalnog.

Saradnik Navalnog pozvao je građane Rusije da se 14. februara, na dan koji se obilježava kao Dan svetog Valentina, okupe ispred svojih kuća, upale lampice na svojim mobilnim telefonima i svijeće u obliku srca, snime taj čin i podijele na društvenim mrežama.

Volkov se trenutno nalazi u inostranstvu, prenosi Tanjug pozivajući se na agencije Interfaks i Reuters

Volkov je ranije rekao da je s evropskim predstavnicima razgovarao o mogućem uvođenju sankcija protiv visokih ruskih dužnosnika i najbližeg kruga oko predsjednika Putina, prenijela je Hina pozivajući se na AFP.

Glasnogovornica ruske diplomatije, Maria Zaharova, kritizirala je u utorak tu inicijativu, optuživši Navalnijeve saveznike za “izdaju”.

Leonid Volkov, jedan od glavnih Navalnijevih saradnika, objavio je u ponedjeljak navečer na Telegramu da je “razgovarao s predstavnicima država članica EU-a” o “paketu sankcija protiv pojedinaca”.

“Ponovno ćemo o tome puno razgovarati u budućnosti, u narednim sedmicama i mjesecima”, dodao je.

Po Volkovu, meta sankcija bili bi oligarsi Roman Abramovič i Ališer Usmanov, voditelj na provladinoj televiziji Vladimir Soloviov, direktor Prvog kanala Konstantin Ernst, bankar Andrej Kostin i Igor Šuvalov, bivši visoki vladin dužnosnik.

Meta sankcija bila bi i djeca glavnog sekretara Vijeća sigurnosti, Nikolaja Patruševa, čiji je sin ministar poljoprivrede, te direktor FSB-a Aleksandar Bortnikov, koji su već pod sankcijama.

Te mjere ciljale bi “najbliži Putinov krug i njegove saradnike”.

Zaharova – razgovor s članicama NATO-a

Zaharova je objavila na Facebooku da je to zapravo bio razgovor s članicama NATO-a koje su “dale upute ‘opoziciji, u stvari svojim agentima utjecaja kako ‘lukavije’ nastaviti s podrivanjem”.

Navalni se onesvijestio tokom ljeta 20. avgusta. Taj 44-godišnji kritičar Kremlja je prevezen u bolnicu u Omsku, a dva dana kasnije prebačen je u Berlin te je sedmicama liječen u njemačkoj bolnici Charite.

Prema istraživanjima nekoliko laboratorija, Navalni je otrovan bojnim otrovom novičokom. Rusija, s druge strane, tvrdi da nije mogla dokazati da je Navalni otrovan te da stoga nije pokrenula istragu.

Navalni je uhapšen pri povratku u Moskvu sredinom januara te je osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora za navodno kršenje uvjetne kazne u prethodnom krivičnom slučaju za prevaru i pronevjeru sredstava iz 2014.

Od hapšenja Alekseja Navaljnog desetine hiljada Rusa protestovale su na ulicama ruskih gradova.

Izvor: Agencije