Pandemija povećala rizik od socijalne isključenosti mladih

Ključni problemi mladih su gubitak kvalitetnog obrazovanja te otežan pristup tržištu rada.

Europarlamentarci su upozorili na pojačanu društvenu ugroženost mladih (EPA)
Europarlamentarci su upozorili na pojačanu društvenu ugroženost mladih (EPA)

Kriza uzrokovana korona virusom dodatno je pogoršala socijalni i ekonomski položaj mladih, istaknuto je u rezoluciji Evropskog parlamenta o utjecaju pandemije COVID-19 na život mladih.

Europarlamentarci su u raspravi na plenarnoj sjednici ove sedmice upozorili na pojačanu društvenu ugroženost mladih, naročito kada je riječ o prilikama za zapošljavanje i socijalnoj uključenosti, prenosi Hina.

Ključni problemi mladih, kao najranjivije grupe pogođene zdravstvenom i ekonomskom krizom, jesu gubitak kvalitetnog obrazovanja te otežan pristup tržištu rada.

Time se u pitanje dovodi njihova ekonomska stabilnost i socijalna integracija, istakli su u raspravi.

Briga o integraciji mladih

Sabine Verheyen iz kluba Evropske narodne stranke (EPP) i predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje od Evropske komisije zahtijeva “veću fleksibilnost u sistemu obrazovanja te ulaganje u digitalne strukture” zbog prevladavanja digitalnog jaza.

Komentirajući značaj mladih te prilagodljivost koju su pokazali tokom kriznog razdoblja, predstavnica EK-a Mariya Gabriel, naglasila je da su upravo oni ti “koje je potrebno uključiti u inicijativu Bauhaus i raspravu o budućnosti Evrope”.

Rješenja, međutim, ne uključuju samo programe kao što su Erasmus plus i Evropske snage solidarnosti, već i “brigu o integraciji mladih, ekonomiji, sportu, okolišu, zdravstvu i obrazovnom sistemu”, dodala je Gabriel, evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Poticanje mladih na zdrav način života

Budući da pandemija negativno utječe i na sportski sektor, mladi su zakinuti i u bavljenju različitim slobodnim aktivnostima, što dovodi do negativnih psihosocijalnih učinaka na mentalno zdravlje.

“U vrijeme izolacije, mlade i djecu mora se poticati na zdrav način života, kako ne bi počeli patiti od agresije i depresije”, zaključila je Petra Kammervert (S&D).

Inicijativa Bauhaus (New European Bauhaus), ekološki, ekonomski i kulturni projekt, usmjerena je na povezivanje dizajna, održivosti, dostupnosti, cjenovne pristupačnosti i ulaganja sa ciljem ostvarivanja Evropskog zelenog plana.

Konferencija o budućnosti Evrope je inicijativa koja kroz razgovor s građanima ima za cilj identificirati reforme potrebne za osnaživanje EU-a i bolje nošenje s budućim izazovima.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO