Otvoren novi pogon BioNTecha za proizvodnju vakcina

Proizvodnja je počela u novom pogonu u njemačkom gradu Marburgu, što bi trebalo ubrzati opskrbu vakcina do kraja godine.

Proizvodnju još mora odobriti Evropski ured za lijekove (EPA)

Njemačka kompanija BioNTech započela je s proizvodnjom svoje vakcine protiv korona virusa u novom pogonu u njemačkom gradu Marburgu, što bi trebalo ubrzati opskrbu vakcina do kraja godine.

“Počeli smo s proizvodnjom u novom pogonu u Marburgu. Prve vakcine bit će isporučena tržištu početkom aprila”, stoji u saopćenju kompanije Biontech iz Mainza.

Proizvodnju još mora odobriti Evropski ured za lijekove (EMA), a sva potrebna dokumentacija bi trebala biti dostavljena tokom februara i marta, nakon čega se očekuje izdavanje dozvole za rad.

Vlasti u saveznoj pokrajini Hessen, gdje se pogon nalazi, već su izdale dozvolu za početak rada pogona.

Cilj globalne proizvodnje

U prvoj polovini ove godine u novom pogonu bi trebalo biti proizvedeno 250 miliona doza vakcina protiv korona virusa, a kada pogon bude radio punim kapacitetima godišnje bi ovdje trebalo biti proizvedeno 750 miliona doza vakcina.

Otvaranjem novog pogona BioNTech i njegov globalni partner Pfizer žele ostvariti cilj globalne proizvodnje od dvije milijarde doze vakcina u tekućoj godini.

BioNTech je pogon u Marburgu u septembru kupio od švicarske kompanije Novartis.

Izvor: Agencije