Njemačka produžila mjere zatvaranja do 7. marta

Njemačka kancelarka Angela Merkel je naglasila kako i dalje na snazi ostaju mjere ograničavanja kontakata.

Trenutno je najvažnije sprečavanje širenja mutirajućih sojeva virusa koji su se pojavili u Njemačkoj (Arhiva)

Predstavnici njemačke savezne i pokrajinskih vlada dogovorili su u srijedu produženje sadašnjih strogih mjera zatvaranja do 7. marta, uz neka popuštanja,vpoput otvaranja frizerskih salona, od početka marta.

“Situacija s incidencijom od posljednjeg sastanka se poboljšala. Želim se zahvaliti građanima što su svojim ponašanjem doprinijeli poboljšanju situacije. No, želimo još smanjiti incidenciju i zato produžavamo aktualne mjere“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon videokonferencije s premijerima saveznih pokrajina.

Ukazala je na to da je trenutno najvažnije sprečavanje širenja mutirajućih sojeva virusa koji su se pojavili u Njemačkoj, prenosi Hina.

“Daljnje mjere su povezane s mutacijama virusa, čije širenje moramo spriječiti po svaku cijenu. Vrlo je važno da do sredine marta pratimo razvoj širenja mutirajućih virusa kako ne bi došlo do trećeg vala“, rekla je njemačka kancelarka.

Mjere ograničavanja kontakata

U sektoru odgoja i obrazovanja, koji je u Njemačkoj u nadležnosti saveznih pokrajina, donesena je odluka da to federalne jedinice riješe svaka prema vlastitoj procjeni.

“Moja je želja bila da škole i vrtiće počinjemo otvarati tek od 1. marta, kada očekujemo stabilni pad incidencije ispod 50. Ali, ostavili smo otvorenim saveznim pokrajinama da same odluče o otvaranju obrazovnih i odgojnih ustanova“, kazala je Merkel i dodala kako je “federativni sistem bolji od centralističkog“.

Od 1. marta bi trebalo dozvoliti rad frizerskim salonima, uz strogo pridržavanje higijenskih mjera i nošenja maski.

Njemačka kancelarka je naglasila kako i dalje na snazi ostaju mjere ograničavanja kontakata.

Tako je i dalje dozvoljen susret predstavnika jednog domaćinstva sa samo jednim članom nekog drugog domaćinstva.

Obaveza nošenja maski u javnosti

“Moramo biti oprezni s popuštanjem, zato će i dalje vrijedi pravilo smanjenja kontakata na najmanju moguću mjeru, što uključuje i rad od kuće gdje god je to moguće“, rekla je Merkel.

I dalje na snazi ostaje obveza nošenja medicinskih maski u trgovinama i javnom prevozu.

Kao sljedeći korak nakon otvaranja frizerskih salona Merkel je najavila popuštanje u sektoru maloprodaje i kulturnih ustanova, ali kada sedmodnevna incidencija trajno padne ispod vrijednosti od 35.

Novi sastanak u istom sastavu je previđen za 3. mart, kada bi, na temelju epidemiološke situacije, trebalo odlučiti o daljnjim mjerama ili ukidanju postojećih koje se odnose na putovanja, rad ugostiteljskih i sportskih objekata.

Izvor: Agencije