Leyen: Zapadni Balkan izuzet iz ograničenja za izvoz vakcina

Zapadni Balkan izuzet je iz mehanizma Evropske unije za transparentnost i odobravanje izvoza vakcina, rekla je predsjednica Evropske komisije.

Ursula Von der Leyen: Ne namjeravamo ograničavati kompanije koje poštuju svoje ugovore s Unijom (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u srijedu da se vakcinacija u Evropskoj uniji ubrzava, a da cilj ostaje da do kraja ljeta najmanje 70 procenata populacije bude imunizirano.

U govoru pred Evropskim parlamentom upozorila je na predstojeću borbu s novim sojevima korona virusa i ukazala da je Zapadni Balkan izuzet iz mehanizma EU za transparentnost i odobravanje izvoza vakcina, prenosi Tanjug.

“Svima nam je potrebna predvidljivost kada su u pitanju isporuke vakcina. Zato je uveden mehanizam za transparentnost i autorizaciju izvoza. Ne namjeravamo ograničavati kompanije koje poštuju svoje ugovore s EU-om, a automatski su izuzeta ograničenja na izvoz u zemlje Zapadnog Balkana, u naše susjedstvo, za humanitrane potrebe i u 92 zemlje malih i srednjih primanja iz instrumenta Covax”, poručila je Von der Leyen.

Borba protiv novih mutacija virusa

Predsjednica EK-a kaže da je do sada Uniji isporučeno 26 miliona doza vakcina, a da je oko 17 miliona ljudi vakcinisano.

Von der Leyen je, između ostalog, najavila koordinaciju unutar EU-a kada je riječ o borbi protiv novih mutacija virusa.

“Nemamo puno podataka o efikasnosti vakcina na nove sojeve virusa. Oni će se nastaviti pojavljivati, pa se odmah moramo pripremiti. Moramo osigurati da budemo sigurni sljedeće zime i dalje od toga”, kazala je.

Von der Leyen je za narednu sedmicu najavila predstavljanje nove agende za pripremu EU-a za borbu protiv novih sojeva virusa.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO