Kina traži da WHO istraži porijeklo korona virusa u SAD-u

Kina zastupa teoriju da je COVID-19 stigao u tu zemlju iz inozemstva.

Član Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na aerodromu u Wuhanu

Kina je danas pozvala SAD da Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) omogući da istraži porijeklo tamošnjeg izbijanja epidemije COVID-19, nakon što je WHO završila svoj terenski rad u kineskom gradu Wuhanu.

“Želimo da američka strana poput Kine, zastupa otvoren i transparentan stav i da pozove stručnjake WHO-a u SAD da sprovedu istraživanja i kontrolu porijekla korona virusa“, saopštio je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Nekoliko sati nakon što je tim WHO-a saopštio preliminarne nalaze na konferenciji za novinare u Wuhanu u utorak, Washington je rekao da želi detaljno da ispita podatke koje je tim koristio u zaključku da virus koji izaziva COVID-19 nije porijeklom iz laboratorije u Wuhanu, a da slijepi miševi ostaju vjerovatni izvor infekcije.

Politizacija virusa

Sekretar za štampu Bijele kuće  Jen Psaki izjavila je jučer da američka vlada nije bila uključena u planiranje i sprovođenje istrage WHO-a i da želi da izvrši nezavisnu reviziju nalaza i osnovnih podataka ove misije što je izazvalo veoma negativne reakcije u Kini.

Porijeklo pandemije korona virusa, koja se prvi put pojavila u Wuhanu krajem 2019. godine, veoma je politizovano, a Kina zastupa teoriju da je COVID-19 stigao u zemlju i inostranstva, navodi agencija.

Izvor: Agencije